ODLAZAK FILMSKE DIVE: Preminula Za Za Gabor

Glumičin muž Frederik fon Anhalt potvrdio je vest za AFP navodeći da je Za Za preminula od posledica srčanog udara, u svojoj kući, okružena porodicom i prijateljima.

Glumica je preminula samo dva meseca pre 100. rođendana.

Poslednjih nekoliko godina, zdravlje Gaborove je bilo ozbiljno narušeno, a 2002. godine, doživela je tešku saobraćajnu nesreću, koja ju je ostavila delimično paralisanom. A kasnije, zbog komplikacija, glumici su lekari amputirali povređenu nogu.

Za Za Gabor je rođena 6. februara 1917. godine u Budimpešti, a emigrirala je u SAD tokom Drugog svetskog rata. Holivudski debi je imala 1952. godine. Govorila je čak sedam stranih jezika, a uprkos činjenici da je više od pola života provela u Americi, Za Za se nikada nije otarasila tvrdog mađarskog akcenta.

Za Za je igrala sporedne uloge u nekoliko TV serija, pre nego što je potpisala ugovor sa „Metro-Goldvin-Mejerom“ i dobila prvu filmsku ulogu u mjuziklu Lovely to Look at 1952. godine.

Iste godine je glumila u komediji Nismo venčani, pored Džindžer Rodžers, i u drami Mulen Ruž – svom najpoznatijem filmu. Već tada je dostigla vrhunac karijere, jer, iako je nastavila da dobija brojne ponude, to su bile manje ili sporedne uloge. Neki od filmova u kojima je igrala pedesetih godina 20. veka su Lili, Cirkus sa Džerijem, Death of a Scoundrel i The Man Who Wouldn't Talk.

Za nju se govorilo da je personifikovan glamur, da je uletela u visoko društvo kao da je „pala sa neba“. Gaborova je vodila život tipične holivudske zvezde – glamurozan i skandalozan. Od sedamdesetih, pa do kraja devedesetih godina prošlog veka, kada se povukla, pojavljivala se na filmovima i u serijama, igrajući ili parodirajući samu sebe – kao ekscentričnu, platinastu holivudsku zavodnicu iz pedesetih.

Godine 1958. dobila je Zlatni globus za posebno dostignuće, a 1960. svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih. Objavila je tri knjige: Moja priča (My Story, 1960), Kako uhvatiti, zadržati i otarasiti se muškarca (How to Catch a Man, How to Keep a Man, How to Get Rid of a Man, 1970) i Jedan život nije dovoljan (One Lifetime Is Not Enough, 1991), navodi Vikipedija.

Glumila je u više od 70 filmova. Udavala se devet puta. Prvog muža je imala sa 20 godina, a poslednji put se venčala kada je imala skoro 70 godina.

Izvor: N1, RTS

Pogledajte još