Crna Gora ne preduzima korake koji mogu nauditi Srbiji

BEOGRAD, 25. januara 2010. (Beta) - Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da Crna Gora Srbiju respektuje kao važnog igrača u regionu i da ne preduzima korake koji bi mogli nauditi Srbiji.

"Ono što izgleda problem jeste to da deo javnosti u Srbiji još nije spreman da prihvati da je Crna Gora uistinu nezavisna država i da vodi svoju politiku u skladu svojim procenjenim nacionalnim interesima. Tako da teške odluke koje smo donosili poput onih o Kosovu su uključivale vrlo senzibilan odnos prema očekivanom negativnom stavu Srbije prema tim pitanjima", kazao je Đukanović.

U intervjuu za list "Danas" on je rekao da su pri odlučivanju o Kosovu prevagnule procene da to treba uraditi zato što je to "uvažavanje političke realnosti koju je nemoguće promeniti" zbog i procene da je "potrebno biti pošten prijatelj i pošten partner Srbiji čak i kad je potrebno saopštiti joj i neku neprijatnu realnost".

Na pitanje kada će Crna Gora platiti račun od 1,5 miliona evra za vilu "Crnogorka" u Beogradu, Đukanović je rekao da "i taj slučaj predstavlja potvrdu preterivanja iz Srbije kada su u pitanju odnosi sa susedima" i naveo da i Srbija koristi u inostranstvu imovinu koja je crnogorska i koja nadmašuje vrednost vile "Crnogorka".

Pogledajte još