CIGARETE SKUPLJE OD PONEDELJKA: Evo koliko ćete izdvajati za paklicu!

Pušači će, dakle, ubuduće za svoje zadovoljstvo morati da izdvoje za niške cigarete od 210 do čak 340 dinara.

Tako se nastavlja praksa da s korekcijom akciza i proizvođači koriguju svoje cene da im se dobit ne bi smanjila. Tu praksu je zasad primenio samo "Filip Moris", kome je vlada dala dozvolu da poveća cene, ali je gotovo izvesno da će tim putem krenuti i ostali proizvođači u prvim danima naredne godine, kada zaživi novi akcizni kalendar.

Izvor iz Vlade kaže da je "Filip Moris" prvi zatražio povećanje cena i da mu je to odobreno 19. decembra.

- Skupština Srbije bi trebalo da do kraja godine usvoji novi akcizni kalendar. Do sada su od svake pakle proizvođači državi davali po 62 dinara, dok će od 1. januara to biti 64. Od 1. jula pa do kraja 2020. akcize će se na svakih šest meseci uvećavati za dinar i po, pa je gotovo izvesno da će i u julu cigarete opet poskupeti. Moramo da dostignemo standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to sada 50 evra - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da u Vladu još nisu stigli zahtevi drugih proizvođača za povećanje cena.

- BAT, "Japan tobako" i "Imperijal tobako" će bar na nekoliko dana biti jeftiniji - objašnjava naš izvor.

U duvanskim kompanijama juče nisu želeli zvanično da komentarišu svoju cenovnu politiku, ali nezvanično kažu da će svi morati da krenu stopama "Filipa Morisa".

Stručnjaci pak kažu da odstupanje od prakse da svi u isto vreme povećavaju cene ukazuje na neku vrstu rata proizvođača duvana.

- Gubitnik je onaj koji prvi poveća cenu, u ovom slučaju "Filip Moris" - kaže profesor ekonomije Mlađen Kovačević.

Izvor: blic/kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.