DIREKTOR POLICIJE: Znam ko je ubio Jelenu Marjanović

Gostujući na televiziji Pink, Rebić je kazao da postoje osobe iz inostranstva koje su bezbednosno interesantne za MUP Srbije.

"To nije veliki broj ljudi. Nismo toliko ugroženi, nemamo na svojoj teritoriji ratnike Islamske države. Oko 20 naših državljana otišlo je u Siriju i Irak, neki su poginuli na ratištima, neki su se vratili ali u druge evropske zemlje. Ne opuštamo se nijednog trenutka, razmenjujemo informacije sa policijama drugih država", kazao je Rebić.

On je ocenio da najveći bezbednosni izazov za Srbiju u ovom trenutku predstavljaju "mafijaši iz susednih zemalja" koji srpsko, a posebno beogradsko, tržište smatraju jednim od najbitnijih.

"U 2017. godini ključno je da prikupimo dokaze kako bi ih raskrinkali", kazao je Rebić.

Prema njegovim rečima, policija je u 2016. godini dobro radila, što kako je naveo, potvrđuju podaci o padu stope opšteg kriminaliteta od pet odsto, teških krađa za 10 odsto a razbojništava za 11 odsto.

"To su svakako dobri rezultati. Zaplenili smo i 3,3 tone narkotika, procenat rasvetljavanja ubistava iznosi oko 90 odsto. To su pokazatelji da je policija dobro radila", naveo je Rebić.

O obezbeđivanju skupova visokog rizika, posebno pred novogodišnje i božićnje praznike, Rebić kaže da se preduzimju određene mere, a jedna od njih je obaveza načelnika policijskih uprava da kontaktiraju sa lokalnim upravama i organizatorima skupova kako bi ti skupovi bili u potpunosti zaštićeni.

Kao najveću bezbednosnu pretnju, Rebić je izdvojio aktivnost organizovanih kriminalih grupa iz susednih zemalja koje su, kako je rekao, teritoriju Srbije, posebno Beograd i Novi Sad, prepoznali kao zanimljivo tržište kada je reč o narkoticima, na primer.

"Formirani su posebni timovi koji će se baviti tim poslom i potpuno sam ubeđen da ćemo ih raskrinkati", rekao je prvi čovek srpske policije.

Ubistvo Jelene Marjanović

Rebić je uveren i da će policija rešiti jedan broj još nerešenih ubistava među kojima je i ubistvo pevačice Jelene Marjanović.

On kaže da zna ko je ubio pevačicu, jer su ga o tome obavestile kolege koje rade na tom slučaju, ali da o tome ne može da govori jer bi ugrozio istragu.

"Ubeđen sam da je to gotovo dokazan slučaj, ali nema svih procesnih elemenata za dokazivanja, pa moramo da sačekamo", rekao je.

Slučaj Jajinci

Komentarišući tok istrage u slučaju "Jajinci", direkor policije kazao je da mu je "jasno šta se desilo". On je dodao da lično misli da nije bilo propusta u obezbeđenju premijera Vučića, ali ističe Rebić, bezbednost premijera je u nadležnosti druge službe, te iz tih razloga to ne želi da komentariše.

"Zabrinjavajuća je činjenica da je u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića pronađena velika količina oružja. Mislim da nije bilo propusta iako premijera obezbeđuje druga služba. Policija je posvećena tom poslu, naše je da utvrdimo ko je ostavio oružje", kazao je Rebić, navodeći da postoje "jasni pokazatelji u kom pravcu ide policija u dokazivanju tog dela".

Savamala

Upitan o slučaju "Savamala", direktor policije je kazao da dosadašnja istraga nije utvrdila imena odgovornih za rušenje objekata u tom beogradskom naselju.

"Otprilike mi je jasno šta se tamo desilo, ali u interesu istrage ne mogu da iznosim detalje", rekao je Rebić.

Čistke u policiji

Komentarišući najave o "čistkama u policiji" do kraja godine, Rebić je najavio da će biti izvršene bezbednosne provere za sve policajce za koje postoji sumnja da su izvršili neko krivično delo.

"Radi se o dvocifrenom broju ljudi. Direkcija policije ima 32.000 zaposlenih, u ovoj godini uhapšeno je 135 a prošle 173 policajca. To nije značajno veliki broj, ali pokazuje opredeljenje MUP-a da se suoči sa problemom korupcije u svojim redovima", kazao je Rebić navodeći da su primanje mita i zloupotreba službenog položaja najčešća krivična dela koja čine policajci.

Izvor: beta, blic.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.