MINISTARKA POTVRDILA: Država osniva savet za borbu protiv abortusa

Ovu informaciju potvrdila je za "Informer" Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

- Želimo da stvorimo telo koje će sve žene, ne samo trudnice, upoznati sa štetnim stranama abortusa. Sve žene će pre nego što zatrudne, dolaziti na razgovore i po savete o trudnoći, ali i o posledicama prekida trudnoće. U ovo bi bio uključen i nevladin sektor, sveštenici i razni stručnjaci koji mogu da pomognu - kaže Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, važno je da se deca još u osnovnim školama informišu o ovom probelmu.

- Zbog neznanja i psihološke nezrelosti, mnoge devojke i žene odlučuju se na abortus. Zato još u osnovnoj školi treba da se priča o trudnoći i da deci objasnimo da nije mala stvar ostati u drugom stanju, naročito kada je devojka jako mlada. Abortusi takođe utiču na negativan prirodni priraštaj u našoj zemlji i gledaćemo da ga u narednim godinama svedemo na najnižu moguću meru - objašnjava Đukić Dejanović.

Ideja za osnivanje ovakvog tela za borbu protiv abortusa potekla je iz Rusije, koja je godinama vodeća zemlja po broju abortusa. Da je ovo dobar način borbe protiv abortusa, smatra i demograf Biljana Spasić.

- U Srbiji sve više žena abortira, što naravno negativno utiče na natalitet i zato država mora da se uključi u rešavanje problema. Ruska crkva i država su se udružile i osmislile model koji je doveo do toga da je 2013. godine u toj zemlji rođeno 830.000 ljudi više nego što je umrlo. Zato je u toj zemlji obavezno da svaka žena koja zatrudni ima razgovor sa psiholozima i sveštenikom koji ih ohrabruju i savetima ulivaju snagu u cilju očuvanja života koji nose u stomaku. Zbog svega toga, drastično je opao broj abortusa u toj zemlji - kaže Spasićeva.

Izvor: alo.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.