U pripremi Zakon o kinematografiji

Skupom održanim u Filmskom centru Srbije, na kome su ministar kulture Nebojša Bradić, državna sekretarka Nadica Momirov i članovi radne gupe - Miki Manojlović, Goran Marković i Goran Paskaljević, govorili o tekstu nacrta Zakona o kinematografiji, započela je javna rasprava o ovom zakonskom predlogu. Raspravi su prisustvovali i predstavnici relevantnih organa državne uprave, domaći eksperti, predstavnici udruženja filmskih i dramskih umetnika, reditelji, scenaristi, mediji, producenti i drugi važni subjekti iz ove oblasti.

Uz ocenu da je Zakon o kinematografiji neophodno doneti u najkraćem roku, učesnici su izneli niz argumentovanih stavova o pitanjima i problemima kojima se bavi tekst Nacrta. U raspravi je bilo reči i o podzakonskim aktima koji će biti doneti na temelju novog zakona o kinematografiji.

Donošenjem ovog zakona, između ostalog, uređuju se i tri važne oblasti: način finansiranja domaćeg filma, pojačana saradnja u oblasti koprodukcija i pružanje usluga partnerima iz inostranstva, kao i definisanje odnosa između autora i drugih aktera koji učestvuju u stvaranju fima.

Javna rasprava je u toku i traje do 31. januara.

Pogledajte još