POSLE 11 GODINA! OBUSTAVLJENA ISTRAGA: Bogoljub Karić može slobodno u Srbiju

Istraga je obustavljena protiv još osam osoba. Karić je sada slobodan čovek i trebalo bi da bude povučena poternica koja je za njim raspisana pre skoro 11 godina.

Protiv Karića, koji je van Srbije od 2006. godine, nedavno je zbog zastarelosti obustavljen i postupak u Višem tužilaštvu u Beogradu po optužnici iz 2010. kojom se teretio za zloupotrebu službenog položžaja, odnosno izvlačenje novca iz "Mobtela".

Njemu i njegovoj porodici sada će morati da bude vraćeno više skupocenih automobila, kuća, lokala koji su privremeno bili zaplenjeni tokom istrage i povereni na čuvanje Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom.

U saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal precizira se da je pored Karića obustavljena istraga zbog krivičnog dela zloupotreba položžaja odgovornog lica i za Vidomira Parežanina, Pantu Uroševića, Mišu Kuzmanovića i Smilju Mladenović.

Istraga je, kako se podseća, vođena zbog sumnje da je, u periodu od aprila 1994. godine do februara 1997. godine (delimično za vreme međunarodnih sankcija), tokom osnivanja Preduzeća za mobilne telekomunikacije "Srbija BK PTT doo - Mobtel" i unošenja osnivačkog kapitala, Kariću i preduzeću BK Trade" Inc., suosnivaču "Mobtel-a", pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 21.980.551,98 američkih dolara, na ime razlike između stvarne i lažžno prikazane vrednosti unete opreme.

Istraga je započeta u Okružnom javnom tužžilaštvu u Beogradu 18. februara 2006. a kasnije ju je preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Nakon što je preduzelo niz radnji, Tužilaštvo je 2015. godine odbilo kao suviššne predloge odbrane za preduzimanje novih dokaznih radnji, posle čega je sud usvojio žalbe odbrane izjavljene na odluku tužilaštva i naložžio ispitivanje većeg broja svedoka i pribavljanje brojnih materijalnih dokaza.

Po preduzimanju navedenih radnji tužilaštvo je u više navrata odbijalo predloge odbrane da se odredi novo ekonomsko-finansijsko vešštačenje.

Međutim, krajem 2015. godine, odlukom suda tužilaštvu je naloženo da se izvrši dopunsko ekonomsko-finansijsko veštačenje koje treba da uzme u obzir nove okolnosti koje su navedene u Izvešštaju DOO "ALFA PROFIT", iz Moskve, koji je, u međuvremenu, dostavila odbrana, a tiču se procene vrednosti trošškova koje je imao strani ulagač, "BK Trade" Inc., prilikom isporuke opreme.

Novim vešštačenjem je utvrđeno da je prilikom unoššenja osnivačkog kapitala u "Mobtel", odnosno prilikom nabavke i isporučivanja opreme potrebne za izgradnju sistema i rad ovog preduzeća, suosnivač "BK Trade" Inc. imao opravdane troškove na ime transporta opreme iz Švedske i Rusije, carina, osiguranja i druge nužne trošškove u navedenom iznosu, koji nisu prikazani prilikom fakturisanja.

Iz toga je kako je ukazalo tužilaštvo, proizilšazio zaključak da nije pribavljena protivpravna imovinska korist.

Tužilaštvo je takođe obustavilo istragu koja je vođena protiv Bogoljuba Karića, Sretena Karića, Olge Erdeljanović i protiv Zorana Karića, Dragomira Karića i Olivere Nedeljković zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Istraga je u tom slučaju započeta prošširenjem već pomenute istrage zbog sumnje da je u periodu od avgusta 1999. godine do oktobra 2000. godine, Bogoljubu Kariću, Sretenu Kariću, Zoranu Kariću, Dragomiru Kariću i Oliveri Nedeljković zloupotrebom novčanih sredstava "Mobtela", koja su se nalazila na računu otvorenom kod "Astra banke", pribavljena protivpravna imovinska korist, u iznosu koji prelazi 1.500.000 dinara.

Takođe, da je njihovim delovanjem istovremeno omogućeno jednom broju preduzeća sa Kipra dobijanje deviznih kredita bez garancija.

Tužilaštvo je ukazalo da se tokom istrage nije moglo doći do dokumentacije na osnovu koje bi se utvrdile činjenice koje bi potvrdile osnove sumnje da je izvršeno krivično delo, jer je utvrđeno da je u periodu postupka likvidacije nad "Astra" bankom u prostorijama zapečaćenim od strane suda, u kojima se nalazila dokumentacija, izbio požar u kome je izgoreo deo dokumentacije važan za postupak.

Pored toga i pored više zahteva za međunarodnu pravnu pomoć koje je sud, tokom više godina, slao nadležnim organima na Kipru, kiparski organi nisu dostavili dokumentaciju koju je sud tražio, a koja je bila neophodna za utvrđivanje činjenica ključnih za ovaj postupak.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.