Obavezne zimske namirnice za jačanje imuniteta

Veoma je bitno svakodnevno konzumirati namirnice za jačanje imuniteta koje su pune vitamina. Upravo nam zima nudi mnogo takvih namirnica, a mi vam donosimo nekoliko.

Šipak

Sa svojom kombinacijom slatkog i kiselog ukusa, šipak je vrlo posebno voće koje sadrži mnoštvo vitamina C. Njegove semenke se mogu dodati u jogurt, salatu ili jednostavno konzumirati samostalno. Uz to sadrži i vitamin B i folnu kiselinu. Antioksidanti koje sadrži, pomažu u sprečavanju prehlada i gripa i sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Kivi

Kivi često nazivaju “supervoćem“ jer sadrži vrlo malo kalorija, a ima mnogo lekovitih svojstva. Kivi je odličan izvor vitamina A, C, B i K, a sadrži i minerale kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink i bakar. Kivi je odličan za jačanje imuniteta, a takođe je dobar za srce i probavu. Možete ga dodati u voćnu salatu, jogurt ili smuti, i tako uživati u svim njegovim lekovitim svojstvima.

Prokelj

Prokelj je veoma bogat svim važnim vitaminima i mineralima. Neki od njih su vitamin C, vitamin A, vitamini B grupe, magnezijum i kalcijum. Imaju protivupalno dejstvo i mogu da povećaju nivo energije u telu. Odlične su za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlade i gripe. Važno je znati da se prokelj ne sme dugo kuvati jer inače gubi svoja svojstva.

Citrusi

Zima bez citrusa nije prava zima. Narandže, limun, mandarine i grejp su odlični izvori hranjivih materija, posebno vitamina C, koji nam je najviše potreban za vreme prehlada i gripa. Ovo osvežavajuće i ukusno voće uveliko pridonosi zdravlju. Njihovi antioksidativni sastojci i antivirusna svojstva jačaju imuni sistem, skraćuju vreme prehlade i ublažavaju njene simptome.

Kupus

Kupus obiluje vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta i sprečavanje razvoja bolesti. Pomaže u lečenju prehlade, gripa i kašlja i deluje antiseptički na disajne organe. Tokom zimskih meseci bi trebalo da dva do tri puta nedeljno konzumiramo kiseli kupus, kao glavno jelo ili kao prilog.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.