Egipat i Nigerija u polufinalu Kupa afričkih nacija

BEOGRAD, 25. januara 2010. (Beta) - Fudbalska reprezentacija Egipta plasirala se u polufinale Kupa afričkih nacija pošto je u Bengueli posle produžetaka pobedila Kamerun sa 3:1. 

Utakmicu je obeležio kapiten Egipta Ahmed Hasan, koji je na 170. utakmici za reprezentaciju postigao tri gola, od kojih jedan autogol.

Kamerun je poveo u 26. minutu autogolom Hasana, koji je posle kornera Ahila Emane loptu sproveo u svoju mrežu. Posle 11 minuta Hasan je posle solo prodora izjednačio na 1:1.

Kamerun je nakon toga imao terensku inicijativu, ali fudbaleri četvorostrukog šampiona nisu uspeli da postignu pogodak, pre svih Samjuel Eto i Emad Moteab.

Na početku prvog produžetka, u 92. minutu, Mohamed Gedo je savladao golmana Kameruna Karlosa Kamenog, posle greške Žeremija, koji je neuspešno pokušao da vrati loptu golmanu.

Posle samo dva minuta Hasanu je pripisan i treći gol na utakmici. On je izveo slobodan udarac sa 25 metara, lopta je pogodila Kamenog ali nije prešla gol liniju, a sudija Dejmon Džerom je priznao pogodak.

Egipat, dvostruki uzastopni pobednik Kupa afričkih nacija, igrće u četvrtak od 20.30 u polufinalu protiv Alžira.

Alžir je sinoć u četvrtfinalu pobedio Obalu slonovače posle produžetaka sa 3:2.

Fudbalska reprezentacija Nigerije plasirala se u polufinale Kupa afričkih nacija pošto je večeras, posle izvođenja jedanaesteraca, pobedila Zambiju sa 5:4 (0:0).

Utakmica je u regularnom toku i posle dva produžetka završena bez golova.

Golove iz jedanaesteraca za Nigeriju postigli su Džon Obi Mikel, Obafemi Martins, Viktor Obina, Piter Odemvingie, a pobednički pogodak postigao je Vinsent Enjejama.

Strelci za Zambiju bili su: Noa Čivuta, Kristofer Katongo, Emanuel Muka i golman Kenedi Mvene, a u četvrtoj seriji bio je neprecizan Tomas Nirenda.

Nigerija će u četvrtak od 17 sati u polufinalu igrati protiv Gane.

Pogledajte još