RIZNICA ZDRAVLJA I LEPOTE: Kora banane - pravo bogatstvo!

Sledeći put kada odlučite da pojedete bananu, nipošto nemojte da bacate njenu koru u smeće.

Stručnjaci tvrde da ima brojne primene, a ovih nekoliko trikova praktikuju ljudi širom sveta.

1. Ublažava opekotine i deluje kao analgetik

Kora banane se tradicionalno koristi kao pomoć u zaceljivanju rana, naročito rana od opekotina. Sve što treba da uradite jeste da trljate bolno ili opečeno mesto unutrašnjom stranom kore.

2. Ublažava psorijazu

Česta kožna bolest, karakteristična po periodima pogoršanja i poboljšanja, javlja se u vidu crvenila i ljuštenja kože. Iako banana ne deluje kao lek, sastojci njene kore imaju blagotvorno dejstvo na kožu i ublažavaju simptome.

3. Uklanja bradavice

Kod upornih bradavica koje se javljaju na koži treba staviti komadić kore banane na to mesto, pričvrstiti zavojem i ostaviti tako preko noći. Postupak se ponavlja dok bradavica ne otpadne sama.

4. Izbeljuje zube

Ono što je najbolje kod kore banane jeste što nema abrazvino dejstvo, odnosno ne oštećuje zubnu gleđ, a donosi rezultate. Sve što treba da uradite jeste da jednom na dan trljate zube po 5 minuta opranom korom banane u periodu od 20 dana.

5. Pomaže pri mršavljenju

Vitamin B odličan je izvor antioksidanasa koji podstiču metabolizam i zbog toga može da bude koristan pri mršavljenju. Tome doprinosi i činjenica da kora od banane u sebi nema dodatnih kalorija i da je odličan izvor vlakana, pa omogućava da se duže osećate sitim.Osim toga, kalijum u kori podstiče metabolizam, a koru banane možete konzimirati tako što ćete je ubaciti u smuti ili napraviti čaj od nje.

6. Smanjuje pojavu akni i vidljivost bora

Budući da je kora bogata antioksidansima, odlično umanjuje štetu prouzrokovanu slobodnim radikalima koji su posledica starenja. Ako je svakodnevno utrljavate na problematična područja, kao i ona na kojima se javljaju bore, imaće umirujuće i hidratizirujuće dejstvo.

Izvor: B92

Pogledajte još