Kina slavi Ži Ženg

MELBURN, 26. januara 2010. (Beta-AP) - Mediji u Kini prozvali su Ži Ženg  "zlatnim cvetom Kine" posle njenog plasmana u polufinale Otvorenog prvenstva Australije u tenisu.

Uspeh Žengove je druga lepa vest za Kinu, pošto je Li Na dan ranije izborila plasman u četvrtfinale. Ovo je prvi put da ova azijska zemlja ima dve igračice među najboljih osam.

"Ovo je veliko iznenađenje u Kini", rekla je Ženg pošto je pobedila Mariju Kirilenko sa 2:0, po setovima 6:1, 6:3.

Nacionalna novinska agencija Sinhua pozdravila je pobedu naslovom: "Zlatni cvet Kine ušao u istoriju na Otvorenom prvenstvu Australije".

U tekstu se navodi da je publika "odala poštovanje toj čvrstoj i hrabroj Kineskinji".

Kada je Li u ponedeljak ušla u četvrtfinale, državna televizija prenosila je delove meča tokom celog dana. Mečevi obe igračice prenose se uživo.

Nijedan igrač iz Kine nikada nije ušao u prvih 10 na listama najboljih i nije osvojio grend slem titulu. Njena sledeća protivnica biće pobednica sedam grend slem turnira, povratnica Žistin Enen, koja je nastavila da igra nakon 20 meseci pauze.

Ženg je 2008. godine igrala u polufinalu Vimbldona, što je najbolji uspeh kineskih igrača na grend slemovima. U dublu je bila uspešnija. Sa Jan Zi je osvojila i Vimbldon i Australijan open 2006.

U Melburnu je igrala četiri puta, ali nikad nije prošla osminu finala. Sada priznaje da uživa u činjenici da će igrati protiv Enenove.

"Žistin je moja omiljena igračica. Imam sreće jer mogu da igram protiv svog favorita i samo želim da uživam u tenisu", rekla je Ženg.

Obe teniserke imaju sličnosti. Nisu mnogo visoke, ali su brze, a Kineskinja je rekla da nema razlike u stilu igre njih dve. Obe pokušavaju da unaprede servis i to im polazi za rukom.
Ženg ima 26 godina, visoka je 164 centimetra, a trenira je njen muž, ali je sada unajmila američkog stručnjaka da joj pomogne oko servisa. Enen je starija goodnu dana i nešto je viša, pošto ima 167 centimetara.

Pogledajte još