Produžen školski raspust zbog gripa, đaci u klupama od 11. januara!

Ovu odluku će, međutim, u Ministarstvu prosvete u ponedeljak dodatno razmatrati.

Na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje "Batut" o broju obolelih od gripa, Ministarstvo prosvete i zdravlja zajednički su se danas usaglasili da raspust u osnovnim i srednjim školama bude produžen i da se deca u školske klupe ne vraćaju 9. janura.

Međutim, kako nezvanično saznajemo, jedna od opcija je i da raspust bude produžen za ukupno sedam dana, odnosno da đaci krenu u škole u ponedeljak 16. januara. Takva odluka zavisiće od daljeg razvoja epidemiloške situacije.

Šarčević: Svakodnevno pratimo situaciju

Ministar je dodao da će se epidemiološka situacija na terenu pratiti na dnevnom nivou i da će biti u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja.

- Ukoliko obolevanje i dalje bude veliko - ministar kaže da će se nova procena raditi u ponedeljak, 9. januara.

Šarčević kaže da su se odlučili da raspust produže samo dva dana, jer je problem kako nadoknaditi izgubljene časove.

U Vojvodini je raspust u toku tako da se kalendar ne remeti, ali u ostatku Srbije to predstavlja problem.

Pomeranje drugog dela zimskog raspusta remeti porodične planove, jer su mnogi uplatili aranžmane, a produžavanjem godine remeti se sistem male mature.

Ministar kaže da prema podacima Instituta Batut najviše obolelih od gripa ima među predškolskom i školskom decom u uzrastu od pet do 14 godina - oko 12.000 mališana, dok je među srednjoškolcima obolelo je oko 3.000.

Više oboleli nego prošle godine

Od početka sezone Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prijavljeno je 50.473 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je veći broj u odnosu na isti period prošle godine.

Slučajevi gripa su potvrđeni u Beogradu, u Južnobačkom, Pčinjskom, Raškom, Južnobanatskom, Jablaničkom, Mačvanskom, Severnobačkom, Srednjebanatskom, Severnobanatskom, Braničevskom, Zlatiborskom, Podunavskom, Pomoravskom i Sremskom okrugu.

Gde su prijvljenje epidemije

Epidemije su prijavljene, prema navodima Batuta, u Pančevu, Beogradu, Požarevcu i Braničevskom okrugu.

Institut zа јаvnо zdrаvljе Vојvоdinе priјаviо је Institutu zа јаvnо zdrаvljе Srbiје čеtiri smrtnа ishоdа која sе mоgu dоvеsti u vеzu sа оbоlеvаnjеm оd gripа. Svi umrli su bili hrоnični bоlеsnici i prеthоdnо nisu bili vакcinisаni prоtiv gripа. Dо sаd su pоtvrđеnа 2 tipа virusа influеncе: А(H3) i influеncа tip B.

Mеđu lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnim slučајеvimа је nајčеšćе zаstupljеn pоdtip virusа gripа А (H3).

Zbog velikog broja osoba obolelih od gripa, u bolnicama u Srbiji gde je prijavljena epidemija, posete ležećim pacijentima su zabranjene ili ograničene.

U Beogradu posete pacijentima zabranjene su u KBC "Dragiša Mišović", u svim klinikama Kliničkog centra Srbije, u Vojnomedicinskoj akademiji, u KBC "Zemun", Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", KBC "Zvezdara" i u Institutu za majku i dete.

Posete u Opštoj bolnici "Đorđe Jovanović" u Zrenjaninu zabranjene su do daljeg.

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj posete su zabranjene pacijentima koje se nalaze na odeljenju intenzivne nege dok su posete ostalim pacijentima ograničene.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još