Melanija neće biti prva dama Amerike: U Belu kuću useljava se Ivanka!

O ovakvom razvoju događaja počelo je ozbiljno da se govori kada je Melanija Tramp saopštila da će do kraja školske godine a možda i duže ostati na Menhetnu sa sinom Baronom, iako se njen suprug već 20. januara seli u Vašington.

Dodatna nagađanja podstakao je sam njujorški milijarder izjavom da kompaniju prepušta odraslim sinovima, izostavljajući Ivanku Tramp koja je dosad vodila korporaciju sa ocem i braćom. Ako je Tramp propustio da pomene svoju miljenicu kao direktorku kompanije, onda je to samo zato, tumače mediji, što nju želi pored sebe u Vašingtonu i priprema je za mesto prve dame.

Ivanka Tramp bi tako mogla da ili zvanično postane prva dama ili da nezvanično preuzme sve njene javne funkcije ako Melanija Tramp baš ne bude želela da se odrekne "titule". To neće biti presedan – i ranije se dešavalo da gospodarica u aveniji Pensilvanija 1600 bude žena koja nije supruga predsednika – ali će dolazak Ivanke Tramp na to mesto biti koncentracija moći bez presedana.

Kako podseća onlajn magazin "Slejt", sestričina predsednika Džejmsa Bjukenena morala je da dođe na to mesto jer se njen ujak nikada nije ženio. Kćerka Tomasa Džefersona imala je istu rolu pošto je njen otac ostao udovac. Sestra Grovera Klivlenda je ostala u Beloj kući dok se nije udala kao i kćerka Vudroa Vilsona dok se ovaj nije ponovo oženio. U novijoj istoriji, kćerka Džeralda Forda privremeno je preuzela funkciju zbog bolesti svoje majke.

Ipak, poslednjih decenija nije se kršilo pravilo da je supruga šefa države prva dama, pa je odstupanje od norme u sledećoj administraciji izazvalo veliko interesovanje. Jedni smatraju da Tramp treba da načini takav izbor jer Melanija nije bila uključena u njegovu predizbornu kampanju, ne razume kako funkcioniše Vašington, niti je zanima da nauči, a i ne želi da se preseli. Navodno bi ona bila samo domaćica koja bira nameštaj, organizuje prijeme i dočekuje strane zvaničnike, dok je Ivanka Tramp izverzirana i sposobna da doprinese i na smislenije načine. Liberalni mediji brane Melanijino pravo da ne mora da dođe na mesto koje nikada nije želela i za koje se nije kandidovala. Ta funkcija je, kažu, relikt seksističke prošlosti u kojoj je žena morala da preuzme izvesne dužnosti – i to neplaćene, pošto se na toj poziciji ne prima plata – samo zato što je bila nečija supruga. Oni smatraju da je bolje da to mesto popuni neko kome je stvarno do toga stalo, a ne neko ko na njega ima pravo zbog porodičnih veza, mada se onda postavlja pitanje koja je svrha ove pozicije, i ne treba li je zameniti odgovarajućim mestom u vladi na koje bi se dolazilo kao i na svako drugo.

Prema sudskom tumačenju iz devedesetih, mesto prve dame odgovara poziciji "de fakto zvaničnika ili službenika vlade", ali bez jasno definisanih dužnosti zbog čega svako funkciju vrši po sopstvenom nahođenju. Obično se agituje za ostvarenje nekog društvenog cilja pa se Lora Buš posvetila iskorenjivanju nepismenosti, a Mišel Obama zdravom načinu ishrane. Daleko ambicioznija Hilari Klinton uključila se u vladavinu svog supruga, ponašajući se kao njegov politički savetnik. Nema sumnje da je Ivanka Tramp mnogo bliža Hilari Klinton, koja je direktno uticala na odluke svog muža, nego Lori Buš koja je uvek nastupala samo kao supruga. Najstarija kćerka Donalda Trampa već je sedela na sastancima koje je njen otac posle izbora držao sa stranim državnicima i direktorima firmi iz Silicijumske doline. Njen suprug Džerad Kušner i ona vode glavnu reč u prelaznoj Trampovoj vladi i biraju ministre i druge zvaničnike. Za razliku od Hilari Klinton, koja je bila "samo" politički moćna, Ivanka Tramp u Belu kuću ulazi i kao naslednica korporativne imperije sa poslovima širom sveta koji mogu da napreduju ili nazaduju u zavisnosti od američke spoljne politike na koju će i ona sama, kao očev savetnik, da utiče.

Tim budućeg predsednika je, kako je preneo informativni sajt "Hil", demantovao da je doneta bila kakva odluka o prvoj dami, ali je Si-En-En došao do informacija da se Ivanka uveliko sprema za kancelariju Mišel Obame i da sa suprugom razgleda stanove u prestonici. Iako to znači da neće živeti u Beloj kući, biće moćnija od bilo kog člana Trampove vlade, smatraju analitičari. Podseća se da Ivanka Tramp uživa beskrajno poverenje svog oca i da će se njena finansijska i politička moć samo uvećati kada dobije zvaničnu funkciju kao pokriće za uticaj koji već ostvaruje nad izabranim predsednikom.

Naravno da će biti u sukobu interesa, ali to je, izgleda, zaštitni znak sledeće administracije, počev od njenog oca, predsednika tajkuna.

Izvor: Politika

Pogledajte još