70 GODINA DUELA PARTIZANA I ZVEZDE: Na današnji dan odigran je prvi večiti derbi

Na stadionu (tadašnjeg) Centralnog doma Jugoslovenske narodne armije odigran je prvi "večiti derbi", u kojem je Crvena zvezda kao gost pobedila Partizan 4:3.

Pre ovog odigran je još jedan večiti derbi, ali je on bio prijateljskog karaktera. Tada su slavili crno-beli sa 2:0. Taj prijateljski susret odigran je na Vaskrs 21. aprila 1946. godine, a bilo je 2:0 za crno-bele, tada crveno-plave. Strelci su bili Rupnik i Mihailović.

Tog 5. januara 1947. temperatura je bila i "minus 19", a padao je i sneg. Na stadionu je bilo oko 4.000 gledalaca. Tri gola za Zvezdu postigao je Jezerkić, a jedan Đajić. Pogotke za Partizan postigli su Bobek, dok su autogolove dali igrači Zvezde Kašanin i Đajić.

Za Partizan su igrali Glazer, Brozović, Popesku, Čajkovski, Đurđević, Simonovski, Mihajlović, Palfi, Bobek, Rupnik i Šereš, dok je na klupi sedeo Ilješ Špic. U timu Zvezde koji je vodio Svetislav Glišović bili su Lovrić, Stanković, Petrović, Đajić, Spajić, Kašanin, Tomašević, Mitić, Jezerkić, Aranđelović i Šećerov.

Partizan je na kraju osvojio titulu, dok je Zvezda bila treća.

Izvor: Kurir

Pogledajte još