Prirodni lekovi kao prva pomoć za sve tegobe

Zapušen nos, ulapa grla i uha, kašalj, temperatura, stomačni problemi ili mamurluk sa glavoboljom zahtevaju lečenje, a čak ni pomisao na odlazak lekaru u vreme praznika nije prijatna. Kao prva pomoć, za lakše zdravstvene probleme, koristite bogatu riznicu prirodnih lekova umesto da odmah posežete za tabletama.

Glavobolja

* Probajte stari, oprobani lek. Popijte šoljicu jake crne kafe s nekoliko kapi limunovog soka. Ovaj napitak poboljšava cirkulaciju krvnih sudova u glavi i brzo otklanja bol. Možete popiti i čašu tople vode u kojoj su razmućene 2 kašike meda i 2 kašike jabukovog sirćeta. Odličan efekat se postiže i kada masirate kružnim pokretima čelo i slepoočnice, utrljavajući eterično ulje nane ili tigrove masti.

Upaljeno i bolno grlo

* Kod akutnih bolova u grlu pomaže ispiranje grla čajem od kamilice i žalfije na svaka dva časa. Možete i da se inhalirate kamilicom, tako što ćete glavu prekriti velikim peškirom i nagnuti nad posudom sa vrućim čajem duboko udisati lekovitu paru. Upalu grla možete lečiti i mlakom, desetominutnom kupkom u koju ste dodali kleku, a odmah potom idite na spavanje. Efikasne su i biljne tablete na bazi eukaliptusa, nane ili islandskog lišaja, koje smiruju upalu sluzokože grla i usne duplje, smanjuju bolove i promuklost.

Takođe, na stočiću pored kreveta noću držite čašu vode sa 1,2 kašičice sirćeta. Kad vas zagrebe grlo, uzmite gutljaj, dva. Ovako razblaženo sirće smanjuje upalu, a možete i da dodate kašiku meda da bude zdravije i ukusnije.

Kašalj

* Vrlo je delotvoran beli luk, jedan čen usitnite i stavite u manju posudu, pa prelijte medom. Preko stavite plastičnu foliju, ostavite preko noći, a ujutru i tokom dana kada se javi kašalj, uzmite supenu kašiku mešavine. Za ovaj problem pomaže i da pijete sirup od majčine dušice, a grudi i leđa mažete mastima na bazi eukaliptusa, ruzmarina i terpentina. Suv kašalj će prestati ako udišete paru nad posudom sa vrelom vodom u koju ste dodali esencijalno ulje eukaliptusa, čempresa, nane, bora, timijana ili cimeta. Efikasan je i sok od aloja vere, pomešan u jednakim delovima sa medom, naročito za pušače koji kašlju. Od ove mešavine uzimajte 1 do 2 supene kašike po potrebi. Nazeb i suv kašalj leči i šipak. Kašiku dobro osušenog i usitnjenog ploda prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Čaj procedite, zasladite kašičicom bagremovog meda i pijte pre jela tri puta dnevno. Ako je nazeb jak, čaj pijte i češće. Obavezno ga pripremite svež, ne podgrevajte ostatke.

Zapušen nos

* Unosite više tečnosti, ispirajte nos sprejom na bazi morske vode ili slanim rastvorom. Možete i da na zagrejanu ringlu šporeta stavite narendani ren, pa nagnete glavu prekrivenu peškirom i 5 do 10 minuta udišite isparenja. Najbolje je da to radite pred spavanje, a potom legnete pokrivene glave i brzo ćete osetiti da se sinusi čiste, a bolovi polako prestaju.

Mamurluk

* Ako se probudite mamurni, najbolje je da popijete punu čašu rasola ujutru, a potom i popodne. Inače, rasol je dobar i za hroničan zatvor, ako uzmete tri kašičice pre obroka. Ukoliko nemate kiseli kupus i rasol, protiv mamurluka pomaže i sok od svežeg kupusa. Dobro očistite i izrendajte 500 g kupusa, dodajte malo soli, pa ostavite da malo odstoji i pusti sok. Procedite kroz pamučnu gazu i u to dodajte sok od jednog limuna, pa popijte. Čaj od osušenog šipka ne samo da će vam razbistriti glavu, već i popraviti raspoloženje. Prelijte kašiku usitnjenog osušenog ploda sa 2 šolje vrele vode i ostavite 30 minuta. Kada se čaj ohladi, procedite, pomešajte kašikom meda i pijte neposredno pre jela.

Upala uva

* Zagrejte očišćen čen belog luka u maslinovom ulju i ostavite da se malo ohladi, da bude toplo, ali ne vruće. Ulje polako sipajte u uvo i ostavite 5-10 minuta, a zatim okrenite glavu na drugu stranu da se izlije, držite salvetu da upije ulje. Sirovi čen belog luka nikako ne stavljajte direktno u uvo jer može da izazove peckanje i iritaciju kože. Kod bolnog i upaljenog uha pomaže i mešavina cimeta (1,2 kašičice) u maslinovom ulju, koja se malo zagreje na ringli. Sadržaj se procedi, ulje sipa u uvo da deluje 5-10 minuta, a potom se okrene glava da se izlije na slavetu. Biljka čuvarkuća takođe je efikasna. Nekoliko listića dobro operite, prepolovite i sok iscedite u uvo i posle nekoliko minuta osetićete da se bol smanjuje.

Povišena temperatura

* Najbolji način da spustite temperaturu je da se izmasirate medicinskim alkoholom ili rakijom. Posebnu pažnju obratite na pulsirajuća mesta, kao što su prevoji na podlakticama, udubljenja iza kolena i zglobovi na rukama. Možete da izmasirate i dlanove i stopala. Ako nemate alkohol, upotrebite obloge od umereno hladne vode i takođe ih stavite na pulsirajuća mesta. Temperaturu možete spustiti i kupkom ili tuširanjem prohladnom vodom ili kada se na nekoliko minuta umotate u mokar čaršav. Postupak ponavljajte 2,3 puta dnevno, a nakon toga odmah lezite u krevet. Obloge od krompira takođe su delotvorne. Potrebno je da jedan veći krompir operete i izrendate bez ljuštenja. Stavite ga na tabane, obujte čarape i držite dok se ne osuši. Ako je potrebno, ponovite postupak. Slično dejstvo ima i senf, kada ga namažete na tabane, obujete čarape i ostavite nekoliko najmanje sat vremena.

Preporuka: Temperaturu merite pre obroka, kada je želudac prazan, jer je tada najtačnija. Ne jedite čvrstu hranu, pijte mnogo tečnosti, posebno ako imate i povraćanje ili dijareju. Češće provetravajte prostoriju u kojoj boravi osoba sa temperaturom.

Stomačne tegobe

* Za loše varenje i gorušicu pomaže slatko, sočno voće, posebno pomorandže. Ako ih nemate pri ruci, možete da pijete pre obroka i pola čaše tople vode pomešane sa limunovim sokom. Jogurt je probiotik i takođe uspešno rešava ove probleme, kao i kefir.

Kod dijareje pomešajte u čaši vode istu količinu soli i šećera i pijte na svakih sat vremena. Grčevi u stomaku će proći ako pijete velike gutljaje toplog čaja od đumbira ili med pomešan sa toplom vodom. Gastritis efikasno leči čaj od nane ili đumbira. Ako se opredelite za đumbir, očistite i sitno iseckajte 10 do 20 g korena, prelijte vrućom vodom i odmah popijte. Takođe, za ovaj problem je delotvorno i ako tokom dana popijete osam čaša mlade vode.

Izvor: Novosti

Pogledajte još