Nadal zbog povrede predao Mareju

BEOGRAD, 26. januara 2010. (Beta) - Aktuelni šampion Otvorenog prvenstva Australije Rafael Nadal eliminisan je u četvrtfinalu tog takmičenja, pošto je predao meč Endiju Mareju zbog povrede kolena.

Peti teniser sveta je u trenutku prekida vodio sa 2:0 (6:3, 7:6) i 3:0 u trećem setu susreta sa Nadalom, koji meč nije mogao da dovrši zbog povrede kolena.

"Morao sam da igram svoj tenis, veliki meč. A kada je tako i kada igrate bitne poene sa Rafom ne želite da oni dugo traju", rekao je posle meča Marej, koji će se u polufinalu sastati sa Hrvatom Marinom Čilićem, 14. nosioca u Melburnu.

"Pobedio me je na Otvorenom prvenstvu SAD u tri seta tako da sada tražim osvetu", rekao je Marej za 21-godišnjeg Čilića, koji je ranije danas iznenadio sedmog nosioca Endija Rodika iz SAD pobedivši ga sa 3:2 (7:6, 6:3, 3:6, 2:6, 6:3).

Nadal će zbog poraza od Mareja izgubiti i drugo mesto na ATP rang listi tenisera na kome ga je već prestigao Novak Đoković. Najbolji srpski teniser bi mogao da izbije i na prvo mesto u slučaju da drugi put u karijeri osvoji grend slem u Melburnu, a lider ATP liste Rodžer Federer u četvrtfinalu izgubi od Nikolaja Davidenka.

Mogao bi Đoković, međutim, da i ostane na trećem mestu, ako u sutrašnjem četvrtfinalu izgubi od 10. nosioca Žo-Vilfreda Conge, a Marej osvoji titulu.

Marej, koji je jedino finale na četiri najveća turnira u tenisu igrao prošle sezone na Otvorenom prvenstvu SAD gde ga je porazio Federer, pokušava da postane prvi britanski šampion grend slema posle 70 godina.

Prethodno će morati da pobedi i Čilića, kome je posao u duelu sa Rodikom, šampionom Ju-Es Opena iz 2003. godine, olakšala lakša povreda ramena tenisera iz SAD.

"Mogao sam da udaram lopticu jako, ali nisam mogao da je kontrolišem", pojasnio je Rodik.

Igrala su se i dva ženska četvrtfinala iz kojih su kao pobednice izašle sedmostruka grend slem šampionka Žistin Enen i Kineskinja Ži Ženg.

Enenova je savladala Nađu Petrovu sa 2:0 (7:6, 7:5) i osvetila zemljakinju Kim Klejsters, koja je u trećem kolu izgubila upravo od Ruskinje, 19. nosioca.

"Jednostavno sam igrala srcem. Uspela sam i sada sam vrlo srećna", kazala je Enenova, koja u Melburnu igra prvi grend slem još od Otvorenog prvenstva Australije 2008. godine kada je u finalu izgubila od Marije Šarapove.

"Tada mi je glasić u glavi rekao da je vreme da odem, jer mi je u tom trenutku trebalo nešto drugo", navela je Enenova i zahvalila se na tom malom glasu u glavi što ju je u maju 2008. godine primorao da ode u privremenu penziju iz koje se vratila sa novom energijom.

Ži Ženg je eliminisala poslednju Ruskinju u konkurenciji za trofej Mariju Kirilenko sa ubedljivih 2:0 (6:1, 6:3) i izjednačila svoj i najbolji kineski učinak na grend slem turnirima.

"Ovo je zaista neverovatno", rekla je Kineskinja, koja je 2008. godine igrala i polufinale Vimbldona.

Pogledajte još