Jača svest o kontroli vlasti

BEOGRAD, 26. januara 2010. (Beta) - Građani Srbije sve više koriste pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, ali je neophodno povećati poštovanje i primenu tog zakona u lokalnim sredinama, ocenjeno je u utorak na raspravi o javnoj kontroli rada državne uprave.

Na skupu na kome je predstavljena analiza primene pet ključnih zakona koji predstavljaju mehanizme za kontrolu vlasti, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je rekao da su organi uprave i javne službe obavezni da informacije o radu objavljuju, pa čak i da ih nude pre nego što im budu zvanično zatražene.

"Treba insistirati na ostvarenju prava koje je utvrđeno zakonom i Ustavom. Objavljivanje informacija ne sme da zavisi od nečije dobre volje, zato što je to obaveza koju propisuje zakon", rekao je Šabić i dodao da je korisna i češća upotreba instituta žalbe, jer se on pokazao delotvornim.

Zaštitnik građana Saša Janković ukazao je da u Srbiji postoji samo 12 lokalnih ombudsmana, iako su mnoge opštine i gradovi donele odluku o osnivanju te službe koja građanima treba da olakša i omogući pristup pravima.

Profesor prava Stevan Lilić rekao je da monitoring u 18 opština i gradova u Srbiji pokazuje da postoje značajne razlike između pojedinih sredina u Srbiji, od potpunog poštovanja, do totalne blokade i ignorisanja zakonskih obaveza.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.