LEDENI TALAS U SRBIJI: Vanredna situacija i evakuacije u 4 opštine, temperatura do -25!

U Srbiji će do srede biti veoma hladno, nastavljaju se ledeni dani sa jutarnjom temperaturom od -18 do -10 stepeni a lokalno i niže, u planinskim predelima i oko -25 stepeni. Najviša dnevna od -12 do -5 stepeni.

Danas će na severu i zapadu zemlje biti pretežno sunčano, u ostalim krajevima umereno i potpuno oblačno, na istoku i jugoistoku ponegde provejavanje slabog snega.

Vetar slab i umeren, severozapadni, na istoku i u planinskim predelima jak. Jutarnja temperatura biće od -18 do -13 stepeni, u planinskim predelima oko -25 C, a najviša dnevna od -12 do -7 stepeni, saopštio je Republički hidrometerološki zavod.

Uveče i u toku noći postepeno naoblačenje sa istoka, mestimično sa slabim snegom, uglavnom u brdsko-planinskim predelima.

U Beogradu će tokom većeg dela dana biti pretežno sunčano i veoma hladno uz slab i umeren severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura od -16 do -13 C, najviša dnevna oko -7 stepeni. Uveče postepeno naoblačenje, a u toku noći u pojedinim delovima grada slab sneg.

Prema prognozi za narednih nedelju dana, u ponedeljak će biti oblačno, mestimično sa slabim snegom.

Do četvrtka u vecini krajeva suvo, samo se u utorak i sredu na jugoistoku i istoku ocekuje provejavanje slabog snega.

Od petka oblačno, mestimicno sa snegom.

Do srede veoma hladno – ledeni dani – u jutarnjim satima sa umerenim i jakim mrazem, zatim postepeni porast temperature.

Najteže u Sjenici i Medveđi

Kada je u pitanju prohodnost puteva, Babović kaže da se stanje popravilo u odnosu na petak.

''Stanje se popravilo u smislu prohodnosti puteva prvog i drugog prioriteta, dok imamo problema na putevima trećeg i četvrtog prioriteta, a to su obično putevi koji vode ka selima, seoskim putevima pogotovo u Nišavskom, Zaječarskom, Pčinjskom, Sjeničkom okrugu'', rekao je Babović Tanjugu.

Navodi i da se u subotu ozbiljan problem pojavio u Sjenici i Medveđi gde je proglašena vanredna situacija.

Kako je istakao, posebno na teritoriji opštine Sjenica zbog velike količine snega i jakog vetra, koji prelazi čak 70 kilometara na sat, pojavili su se veliki snežni nanosi što značajno otežava prohodnost puteva i upotrebu mehanizacije.

Često se dešava da je uzaludno čistiti nanose jer vetar vraća još veću količinu snega, objašnjava on i dodaje da su snage na terenu.

''Tamo ima problema i sa snabdevanjem električnom energijom i vodosnabdevanjem, ali to je problem koji se pojavljuje skoro svake godine zbog toga što su za takvo mesto karakteristični veliki snegovi i niske temperature'', rekao je Babović.

Prema njegovim rečima, što se tiče ostalih delova Srbije, nema većih problema, osim sporadičnih nestašica električne energije, pre svega u seoskim područijima.

Kako kaže, reč o par hiljada domaćinstava na celom prostoru što je uobičajno kada su niske temperature i snežni nanosi.

On navodi i da posebno zabrinjava nastavak hladnog talasa.

Crveni meteoalarm

Podsećajući da je RHMZ za subotu proglasio crveni meteoalarm za celu teritoriju Srbije sa temperaturom od minus 15 stepeni, a u planinskim predelima i više od minus 20 stepeni, on je istakao da će to značajno usporiti aktivnosti na probijanju puteva tamo gde su trenutno neprohodni.

Što se tiče ugroženosti stanovništva, Babović kaže da tu nema nekih značajnih problema.

Prema njegovim rečima, snage Sektora za vanredne situacije i MUP-a, policije i Žandarmerije, uz pripadnike Vojske Srbije i njihove mehanizacije na terenu pomažu ljudima u nevolji.

''Danas su pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali, pomogli ljudima u nevolji, odnosno sklonili ih na bezbedno mesto, od 113 do 115'', rekao je Babović dodajući da su evakuisani ljudi iz jugoistočne i jugozapadne Srbije.

Izvor: agencije, blic.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.