Zašto je muškarcima zimi toplije nego ženama?

Žene imaju višu telesnu temperaturu

Istraživanje Medicinske škole University of Maryland Sćool otkrilo je kako je ženska temperatura tela viša od muške, piše Glamour Health. Iako bi mnogi pomislili kako bi im baš zbog toga trebalo biti toplije, greše. Kada je naše telo naviknuto da mu bude toplije, zbog visoke temperature hladan vazduh je toplom telu još hladniji.

Žene koje koriste kontraceptivne pilule imaju još višu telesnu temperaturu

Temperatura tela je još viša ako žena koristi hormonalna sredstva za kontrolu trudnoće. Hormoni utiču na temperaturu tela, iako mi to možda ne primećujemo.

Žene imaju hladnije ruke i noge nego muškarci

Prva stvar koju ćete čuti kada je ženi hladno je da joj se smrzavaju ruke i stopala i u pravu su. Sudeći po studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet, temperatura ruku i nogu kod žena je niža za 5 stepeni Celzijusa.

Žene imaju slabiji metabolizam

Ovo je veliki problem iz dva razloga. Metabolizam određuje brzinu kojom sagorijevamo hranu i tokom tog procesa dolazi do zagrevanja tela. Ženama je hladnije nego muškarcima jer je njihov metabolizam 23 posto brži, a to je ujedno i razlog zašto se brže goje od muškaraca iako jedu manje.

Grejanje u velikom broju zgrada je bazirano na metabolizmu muškaraca

Ako ste primetili da vam je na poslu hladnije nego muškarcima, to je zato što su termostati bazirani na modelu razvijenom 1960. godine i koji je u obzir uzimao samo brzinu muškog metabolizma.

Izvor: Net.hr

Pogledajte još