Osnovci ispod proseka po fizičkim sposobnostima

BEOGRAD, 26. januara 2010. (Beta) - Deca uzrasta od sedam do 14 godina u Srbiji su ispod proseka po fizičkim sposobnostima u odnosu na decu drugih evropskih zemalja, a iznad proseka su po konstituciji, rezultati su istraživanja stanja fizičkih sposobnosti dece osnovnoškolskog uzrasta.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samaradžić Marković rekla je u utorak na konferenciji za novinare da su merenja fizičke sposobnosti dece rađena testovima po evropskom standardu i da se situacija može popraviti, a da to ne košta mnogo. Ona je istakla da je poslednje slično istraživanje sprovedeno pre 14 godina i da su loši rezultati odraz ukupnog lošeg stanja u zemlji.

Direktor Republičkog zavoda za sport, koji je sproveo istraživanje, Jasminko Pozderac naveo je da je kod dečaka u Srbiji, prema rezultatima iz 2009. godine u odnosu na 1995, zabeležen porast visine u proseku za tri odsto, a kod devojčica za 2,5 odsto.

Telesna masa učenika osnovnih škola veća je 14 odsto, a kod učenica za 11 odsto. Indeks telesne mase (BMI) kod dečaka je veći za 7,3 odsto, a kod devojčica 5,6 odsto, naveo je Pozderac i dodao da su ti podaci iznad proseka u odnosu na druge evropske zemlje.

Pogledajte još