Srbijagas i Sogas osnivaju zajedničku osiguravajuću kuću

MOSKVA, 26. januara 2010. (Beta) - Ruska osiguravajuća kompanija Sogas (Sogaz), u vlasništvu Gasproma, i Javno preduzeće Srbijagas osnovaće zajedničku kompaniju za osiguranje u Srbiji, izjavio je u utorak predsednik upravnog odbora Sogasa Vadim Janov.

On je novinarima u Moskvi kazao da će Sogas Srbija u kojem će ruska kompanija imati 51 odsto vlasništva, a Srbijagas 49 odsto početi da radi u drugom tromesečju ove godine.

Janov je kazao da su obavljeni svi neophodni pregovori sa Narodnom bankom Srbije (NBS) i nadležnim institucijama koje su podržale osnivanje nove osiguravajuće kuće čija je registracija biti zavrsena tokom naredna dva meseca.

"U prvom trgodišnjem periodu planirano je da ukupne investicije u Srbiji budu između 7,5 i osam miliona evra, a ruska kompanija će investirati proprorcionalno udelu u kompaniji koji poseduje", naveo je on i dodao da će osnivački kapital biti pet miliona evra.

Srbijagas i Gasprom već su osnovali zajednička preduzeća za izgradnju gasovoda Južni tok i Podzemno skladište gasa "Banatski dvor", u kojima srpska državna kompanija ima udele po 49 odsto.

Pogledajte još