Najbolje namirnice za čvrst i miran san

Nedavna istraživanja su pokazala da ono što jedemo i te kako utiče na kvalitet sna.

Istraživanje Univerziteta u Pensilvaniji pokazalo je da ljudi čija je ishrana sadržala nizak procenat hranjivih materija poput alfa karotena, selena, laurinske kiseline i kalcijuma, imaju više poteškoća sa snom.

Istraživači su takođe povezali nedostatak kalorija, ugljenih hidrata, vitamina C, kalijuma, i obične vode s problemima sa spavanjem.

Namirnice koje je najbolje jesti za dobar san su:

Šargarepa

Alfa karoten koji se nalazi šargarepi najviše utiče na dobar kvalitet sna. Bolje ćete spavati bilo da jedete svežu, kuvanu, konzerviranu šargarepu ili pijete sok od nje, piše Huffington Post.

Sok od višnje

Jedna studija koju su sproveli istraživači magazina "Journal" pokazala je da sok od višnje doprinosi dugotrajnijem i "čvršćem" snu. Yato bi svaki dan pola sata nakon buđenja i pola sata pre spavanja trebalo popiti čašu soka od višnje.

Orasi

Orasi su dobar izvor melatonina, hormona našeg "unutrašnjeg sata" koji reguliše spavanje. Istraživači sa Univerziteta u Teksasu otkrili su da miševi hranjeni orasima spavaju dosta duže i bolje, pa se pretpostavlja da konyumiranje ove namirnice ima isto dejstvo i na ljude.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je dobar izvor proteina, kalcijuma i vitamina B12, koji su neophodni za miran san. Takođe može da bude dobar izvor vitamina D, kalijuma i drugih hranljivih materija. Jogurt čini da vam dan bude dobar ili da vam vreme pre spavanja bude prijatno. Možete da ga kombinujete s drugim namirnicama poput oraha, semenja, voća i kakaa.

Seme tikve

Semenke tikve bogate su vitaminom E, manganom, magnezijumom, proteinima i gvožđem. Za najbolje dejstvo trebalo bi ih jesti pržene.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.