Zimonjić protiv Vemića za finale

BEOGRAD, 27. Januara 2010. (Beta) - Teniseri Nenad Zimonjić i Dušan Vemić, nekadašnji saigrači u Dejvis kup reprezentaciji Srbije, sastaće se u polufinalu muškog dubla na Otvorenom prvenstvu Australije, pošto su rano jutros po srednjo-evropskom vremenu izborili to pravo.

Vemić je sa Hrvatom Ivom Karlovićem u četvrtfinalu turnira u Melburnu neočekivano eliminisao treće nosioce u muškom dublu Lukaša Dluhija iz Češke i Francuza Arnoa Klemena sa 2:0 (6:3, 6:4) i izjednačio svoj najbolji rezultat na nekom grend slemu.

Polufinale jednog od četiri najveća turnira u sezoni Vemić je igrao samo još 2008. godine na Rolan Garosu na kome je nastupao u paru sa Brunom Soarešom iz Brazila.Iste godine njih dvojica su stigli i do četvrtfinala otvorenog prvenstva SAD.

Zimonjić i Kanađanin Danijel Nestor, drugi nosioci na prvom grend slemu sezone, u četvrtfinalu su pobedili Francuza Arnoa Klemena i Džonatana Erliha iz Izraela sa 2:1 (6:4, 1:6, 7:6).

Srpsko-kanadski tandem je do polufinala prvog grend slema sezone stigao iako su Klemen i Erlih u devetom gemu odlučujućeg trećeg seta imali meč loptu pri vođstvu od 5:3. Klemen i Erlih su u sledećem, 10. gemu i servirali za pobedu, ali su Zimonjić i Nestor uspeli da nadoknade brejk zaostatka, izbore se za taj-brejk i posle dva sata i minut dođu do polufinala.

Plasmanom u polufinale 33-godišnji Zimonjić je izjednačio svoj najbolji rezultat na Otvorenom prvenstvu Australije na kome je samo još 2001. bio među četiri najbolja muška dubla. Prošle i pretprošle godine osvojio je svoje jedine dve grend slem titule u muškom dublu, pošto je sa Nestorom pobeđivao na Vimbldonu. Titulu na Otvorenom prvenstvu Australije Zimonjić je osvajao 2004. i 2008. godine, ali u konkurenciji mešovitih dublova.

Drgugog učešnika finala turnira u Melburnu odlučiće duel branioca trofeja i prvih nosioca u Melburnu braće Boba i Majka Bajana iz SAD sa Fincem Jarkom Nijeminenom i Mihaelom Kolmanom iz Nemačke.

Pogledajte još