Maja Odžaklijevska o autističnom unuku: Luka ima sedam godina a još nije progovorio!

Pevačica Maja Odžaklijevska otvoreno je progovorila o životu sa sedmogodišnjim unukom Lukom, kojem je dijagnostikovan autizam.

- Luka je prekjuče napunio sedam godina, autističan je, još ne govori i ja sam mu se potpuno posvetila. Ne kažem da sam zanemarila sebe, ali ja nisam u prvom planu u ovakvoj situaciji - rekla je Maja gostujući u emisiji "150 minuta".

Ona je u emisiji otkrila i da je Luka osam meseci živeo samo sa njom i da početni period nije bio lak.

- Prva tri meseca bilo je teško. Odvojivši se od roditelja on je to manifestovao samopovređivanjem. To je vrlo tipično za autističnu decu. Kako je shvatao da sam ja neko ko njega bezuslovno voli, tako je i on postao pamuk sa mnom i prema meni - rekla je Odžaklijevska i istakla da nije morala da se navikne na život sa unukom koji se razlikuje od većine:

- Nisam ja ni na šta morala da se navikavam. Ja sam samo pružila svoje srce. On je bio taj koji je morao da se navikne da više nije u okruženju sa mamom i tatom, nego sa bakom.

Maja tvrdi da je njen unuk prve simptome autizma počeo da pokazuje u drugoj godini, nakon što je primio vakcinu.

- Ja savetujem roditeljima da budu otvoreni i da javno govore o autizmu svoje dece, jer će tako steći uslove da dobiju pomoć. Mi smo tako našli bioenergitičara, kvantnu medicinu. Mnogo toga što Luki zaista pomaže i evidentnan je njegov napredak, Ne treba kriti nečiji autizam. To nije mentalna bolest. Autizam je štaviše stečen, neću da ulazim u to ali mislim da je dobrim delom kriva MMR vakcina jer posle toga je Luka počeo sa prvim manifestacijama. Zatvranje, asocijalnost, bežanje ispod stola. Jednostavno, izolacija. Vrlo brzo posle vakcine su krenule te reakcije. Posle mesec dana - rekla je ona i dodala:

- Ja sam prva primetila. Moja ćerka nema iskustva, a ja sam već odgajala dvoje dece. Prosto, nije imao fokus na mene, a imao ga je sa šest meseci. Nije imao nikakav fokus, nikakvu interakciju. Možete da vičete pored njega, on je u svom svetu i tužan onako... To je veoma bolno za roditelje - ispričala je Maja deo bolne životne priče i nastavila:

- Prve dve godine govorio je one prve reči koje dete izgovara: mama, tata, baba. A sad više ne govori. On već pet godina ćuti. Doduše, peva i izgovara neke slogove, ali to je sve. Mislim da je došao period da se njemu uz pomoć svih ovih ljudi kojima smo se obratili da se njemu pomogne na adekvatan način i da dete progovori. Inače, sve razume.

Pevačica je priznala i da zbog svega što prolazi u borbi da pomogne unuku nekada to utiče i na njeno zdravlje.

- Prvo reagujem, a onda imam padove postfestum. Imam emocionalne, ali i fizike padove. Pada mi imunitet, pa se razboljevam. Kad imam problem ja ga tog trenutka rešavam. a onda kada se dovoljno opustim onda se to reflektuje na moje zdravlje ili čak i na moje raspoloženje.

Izvor: Blic

Pogledajte još