Naknada farmacetuskim kućama otvoreno pitanje

BEOGRAD, 27. januara 2010. (Beta) - Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović izjavila je u sredu da pitanje naknade štete posle obustave uvoza vakcina švajcarske farmaceutske kompanije "Novartis" ostaje otvoreno "još neko vreme" i da taj problem ima većina država u Evropi.

"Pitanje naknade štete ostaje otvoreno i to neće biti rešeno još neko vreme. To nije samo naš problem, već problem svih država u Evropi", kazala je Vukajlovićeva agenciji Beta.

Upitana da li je odlukom od 12. januara Vlada Srbije raskinula ugovor sa "Novartisom", Vukajlović je rekla: "Zavisi kako ko tumači tu odluku Vlade, ali suštinski obustava isporuke je raskid ugovora".

"Novartis" je upozorio vlade da ne otkazuju već dogovorene porudžbine navodeći da će ubuduće "pouzdane" zemlje imati prioritet. Direktor Novartisa Danijel Vasela u upozorio je da će, "sledeći put kada bude neka pandemija, a pandemije će sigurno biti, vlade koje su se pokazale kao pouzdani partneri dobiti preferencijalni tretman".

Pogledajte još