KALIOPI uživo sa Radijskim tamburaškim orkestrom RTV-a peva makedonske i vojvođanske narodne pesme

Eksluzivno za RTV ona je uživo otpevala numere koje je pažljivo odabrala i to zahvaljujući činjenici da je iste slušala kao dete u Kičevu i ostale su joj u sećanju. Kako makedonske, tako i vojvođanske čuvene numere.

Posebno emotivno doživela je romansu "Bele ruže, nežne ruže" i "Osam tamburaša s Petrovaradina".

Eksluziva je i obrada njene numere "Lokomotiva", za koju je tamburaški orkestar napravio specijalni aranžman! U razgovoru sa autorkom pričala je i o manje poznatim detaljima iz svog života.

Da li ste znali da je Kaliopi je sudbinski dobila ime po svojoj prabaki? Kaliopi (u prevodu milozvučni i lepi glas). Kaliopi je bila muza epske poezije u grčkoj mitologiji. Majka joj je Makedonka a otac Vlah. Nikada nije naučila vlaški jezik. Tepali su joj OPI.

Otac je želeo da postane operska pevačica. No, kako i sama tvrdi, da je ostala na operskoj sceni od svega ovoga danas ništa ne bi bilo. Prvi javni nastup pred kamerama imala je kada joj je bilo 9 godina.

Još kao mala je učestvovala je na dečjim festivalima. Pamti "Zlatno slavejče" kada je bila ubeđena da će pobediti, pa je ostavila i mesto za nagradu na polici u porodičnoj kući i pre učešća. I da, osvojila je prvu nagradu.

Kao članica hora "Razvigorče" nastupila je u Českoj na festivalu najboljih horova iz celog sveta. Hor, a naročito Kaliopi, oduševili su žiri i publiku. Manje je poznato da pošto nije bilo nagrade za soliste, jer je u pitanju festival horova, na licu mesta osmišljena je specijalna nagrada za Kaliopi za izvedbu numere "Ave maria" sa horom.

Glavni inicijator da se formira grupa Kaliopi bio je Romeo Gril 1984.godine. Imala je samo 16 godina. Mlada se za njega udala i zbog toga čak neko vreme nije razgovarala sa svojima, jer nisu odobravali brak. Godine 1989. sa mužem se seli u Švajcarsku.

- Bežala sam od sebe i zaboravila da "životni kofer" uvek sobom nosiš, gde god da si - kasnije je izjavila.

Godine 1987. na tržište izlazi drugi album grupe sa numerom "Bato" ("Rođeni") autora Romea Grila. Legendarna pesma koju znaju i pevaju od svi 3 – 93 godine (na njenim koncertima se u to uvek uverimo) nastala je za vreme turneje po Rusiji (konkretno u Moskvi). "Bato" oslikava nju kroz razne životne periode tražeći suštinu i sebe samu.

- "Bato" je više od pesme, to je relikvija. I ne znam... nosim li ja nju ili ona mene - priznala je autorki u razgovoru.

Nakon više neuspelih pokušaja da ode na Evrosong, skoro pa je odustala, kada dobija poziv od Makedonske državne televizije 2012. godine!

- Baku "Crno i belo" će imati posebno mesto u mom srcu, a crno i belo u mojoj muzičkoj istoriji, koja je osvojila Evropljane i koja mi je otvorila novo poglavlje u životu. Donela mi je ponovnu saradnju sa Romeom, iz koje se iznedrio album Melem 2013. godine - ispričala je poznata pevačica.

Kaliopi priznaje da Romea i nju zauvek vezuje najbitnija i najlepša stvar, a to je zajedničko dete, i da je sreća pevača da ima svog autora kog poznaje.

- On toliko stvari može da kaže u moje ime a da se ja toga nikada ne bih ni setila - iskrena je.

Sin Pako nasledio je njen talenat. Oboje retko pričaju o nasledniku u medijima i uvek ga drže po strani, zato što smatraju da on treba da govori o sebi kada to bude želeo.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.