Grafiti kao znak sećanja na Jevreje

VARŠAVA, 27. januara 2010. (Beta) - Na 65. godišnjicu oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Aušvic, što je od 2005. godine Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, širom Poljske u sredu su se pojavili grafiti sa napisom "Čeznem za tobom Jevrejine".

Projekt umetnika Rafala Betlejovskog ima cilj da tim napisima po zidovima poljskih gradova podseti da su upravo poljski Jevreji, od kojih je oko tri miliona po procenama istoričara stradalo u holokaustu, pre Drugog svetskog rata i nacistički okupacije Poljske davali pečat svakodnevnom, kulturnom i javnom životu širom zemlje.

Betlejovski je odabrao tu nostalgičnu poruku jer su anonimni napisi koji se povremeno pojavljuju po zidovima u Poljskoj i svetu često antisemitski. Da pokaže kako bi reč holokaust Poljake neizostavno morala da asocira na taj veliki gubitak što jevrejskih suseda više gotovo da nema, Betlejovski poziva Poljake da se slikaju pored prazne fotelje - simbola odsustva Jevreja iz Poljske.

Kao i ranijih godina mnogi Poljaci spremili su već kraj prozora sveće da usliše apel fondacije Šalom koja ih svakog 27. januara poziva da za žrtve holokausta u 18 časova zapale u svom prozoru sveću, kao znak da žrtve i njihova stradanja nisu zaboravili.

Pogledajte još