Aciona potvrdila da je kupila Putnik

BEOGRAD, 23. aprila 2007. (Beta) - Kiparska firma "Aciona" (Acciona), u vlasništvu moskovske kompanije "Metropol", potvrdila je u ponedeljak da je kupila oko 75 odsto akcija turističkog preduzeća "Putnik" na Beogradskoj berzi.

Kako se navodi u saopštenju, "Aciona" je prethodno povukla ponudu za preuzimanje i odlučila se za kupovinu akcija "Putnika" u redovnom berzanskom trgovanju zbog nepravilnosti u konkurentskoj ponudi za preuzimanje koju je objavio ruski biznismen Dmitrij Lucenko.

"Aciona" je većinski paket akcija "Putnika" platila oko 3,4 milijarde dinara (40 miliona evra), a akcije su kupovane po ceni od 6.000 dinara, što je za 500 dinara više od Lucenka koji je ponudio i investicioni program od 30 miliona dinara i isplatu dugova preduzeća.

Trgovanje akcijama "Putnika" na berzi obavljeno je u vreme dok je trajala ponuda za preuzimanje akcija tog preduzeća koju je dao Lucenko.

U saopštenju "Acione" se ističe da je kupovina "Putnika" obavljena u otvorenoj tržišnoj utakmici na legalan način.

Lucenkovi zastupnici su najavili tužbu protiv predstavnika državnih organa jer su, kako su naveli, omogućili da se akcije "Putnika" prodaju na berzi dok traje njegova ponuda, čime je on, prema zakonu, sprečen da učestvuje u nadmetanju za kupovinu tog preduzeća.

Pogledajte još