Hrvatska ima 17 operatera fiksne telefonije

ZAGREB, 27. januara 2010. (Beta) - Liberalizacija tržišta fiksne telefonije u Hrvatskoj, koja je počela 2003. godine, omogućila je smanjenje cena, kvalitetniju ponudu ali i kraj monopola u oblasti fiksne telefonije.

U Hrvatskoj trenutno posluje 17 fiksnih operatera, od kojih samo četiri pokrivaju značajniji deo tržista. Najveći među njima je nekadašnja državna firma T-Hrvatski telekom, a iza nje se nalaze alternativni operateri Optima telekom, Metronet i H1 Telekom.

Većem interesu korisnika za prelazak kod alternativnih operatera pogodovalo je uvođenje usluge prenosivosti broja koja je prošle godine u potpunosti zaživela na tržištu. Gotovo svi važniji operateri nude pakete koji obuhvataju telefoniranje i internet, a pojedini operateri i digitalnu televiziju.

Da bi se probili do što većeg broja korisnika, alternativni operateri, osim paketa usluga telefoniranja, surfanja i digitalne televizije, nude i razne pogodnosti. Tako većina "alternativaca", za razliku od starog operatera, pozive obračunava prema sekundi, a ne po minuti, imaju manje mesečne naknade, niže tarife za pozive i surfanje i veće pakete ADSL prometa.

Korisnicima se za prelazak nude, između ostalog, besplatni razgovori unutar mreže određeni broj minuta, dodatna telefonska linija s brojem, usluge govorne pošte, kao i prikaz broja pozivatelja.

Pogledajte još