SEĆANJE NA LEGENDU: Četiri godine od smrti Josifa Tatića!

Pre samo nekoliko večeri, s velikog ekrana u Dvorani kulturnog centra osvajao je brojnu publiku uz ostale junake filma „Jagode u grlu” Srđana - Điđe Karanovića. Recimo, ono kad kao Tale Surovi dođe na splav u podnapitu i u život duboko zaglibljenu družinu, da od Baneta Bumbara traži kintu „samo da se izvadi”, a posle on vadi sve njih iz jutarnjeg ćorokaka u koji su sami sebe odveli jureći kroz pijanu noć.

Gledamo ga i na malim ekranima kao široko omiljenog Jataganca u „Boljem životu”, gledali smo ga i gledaćemo ga kao prekog vaspitača skrivene topline u „Specijalnom vaspitanju”, karakterističnog zločinca u „Petrijinom vencu”, protagonistu britkog humora u filmu „Profesionalac” Duška Kovačevića koji zdušno peva „Šta to pada, pada vlada”...

Igrao je sa Predragom Ejdusom čuvenu predstavu „Šovinistička farsa”, kažu brojke preko 1.800 puta, a Goran Marković je svoj film „Turneja”, u kome igra Zakija, snimio baš po njihovoj priči, po onome što im se uistinu dogodilo dok su s pomenutom predstavom krstarili negdašnjom Jugoslavijom, dok se, uz užas besmisla i krvavu jezu ratnog sukoba, raspadala.

Hroničari beleže da je svoju prvu ulogu odigrao kao petogodišnjak, i to u operi „Madam Baterflaj” SNP Novi Sad kad su ga roditelji ubacili da igra devojčicu - ćerku naslovne junakinje. Kasnije kroz karijeru, kroz čitav niz uloga, i kroz ono što je svojom ličnošću zračio, ostao je upamćen po plemenitosti, i kad su ga zvali Surovi.

Dobro, danas se navršava četiri godine kako više ne sedi u „Cvetiću” preko puta Osme gimnazije.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još