LAGUNA PREDSTAVLJA: "Ime mi je Šajlok" - Hauard Džejkobson

Dobitnik Bukerove nagrade Hauard Džejkobson na svoj osoben i duhovit način iznova stvara Šajloka, jednog od Šekspirovih nezaboravnih likova.

Pošto ženu više nema, a kćerka mu je skrenula s pravog puta, Sajmonu Struloviču, bogatom filantropu, potreban je neko sa kim će razgovarati. I zato, pošto na groblju u češirskom Zlatnom trouglu sreće Šajloka, poziva ga kod sebe kući. To je početak jednog nesvakidašnjeg prijateljstva.

Za to vreme bogata naslednica Plurabela zaštitno je lice sopstvene televizijske serije, bavi se spletkama i živi u svetu plastičnih operacija i otmenih zabava. Deli predrasude i otrovan smisao za humor sa svojim vernim prijateljem D’Antonom, u čiju provodadžijsku mrežu upada i Strulovičeva kćerka – a uskoro će se u igri naći i funta ljudskog mesa.

Tumačeći Mletačkog trgovaca Hauard Džejkobson pokušava da odgovori na pitanja šta znači u ovom savremenom svetu biti otac, Jevrejin i milosrdno ljudsko biće.

- Džejkobson je jednostavno majstor komične preciznosti. Fantastično piše - navodi "Evening Standard".

Ponovo ispričane najčuvenije drame Vilijama Šekspira:

"Bura" - Margaret Atvud
"Otelo" - Trejsi Ševalije
"Hamlet" - Džilijen Flin
"Mletački trgovac" - Hauard Džejkobson
"Magbet" - Ju Nesbe
"Kralj Lir" - Edvard Sent Obin
"Ukroćena goropad" - En Tajler
"Zimska bajka" - Dženet Vinterson

Ponovo ispričanog "Mletačkog trgovca" možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.