Stanka Pejanović je novi predsednik SAM-a

Desetoj Godišnjoj skupštini Srpske asocijacije menadžera, održanoj u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, prisustvovali su najugledniji srpski menadžeri. Tom prilikom za novog predsednik SAM-a izabrana je Stanka Pejanović, generalni direktor društva Gorenje Beograd, koja će tu funkciju obavljati naredne tri godine.

Stanka Pejanović je četvrti po redu predsednik Srpske asocijacije menadžera. Pre Gorenja je, kao iskusan ekonomski stručnjak, svoju 20 godina dugu profesionalnu karijeru posvetila građenju trgovačkih brendova "Roda" i "Mercator". Na mesto generalne direktorke "Gorenja" došla sa pozicije članice Uprave "Grupe Mercator", odgovorne za poslovanje "Mercator"-a na tržištima jugoistočne Evrope i pozicije generalnog direktora društva "Mercator–S“.

Tokom deset godina postojanja, SAM su vodili: Slobodan Vučićević (od 2006. do 2010.), Bojan Radun (od 2010. do 2012.) i Milan Petrović (od 2013. do 2016.).

Srpska asocijacija menadžera je poslovno udruženje koje ima za cilj unapređenje kapaciteta menadžera i promovisanje menadžerske profesije u Srbiji. Broji 400 članova, profesionalnih menadžera, koji rukovode timovima od preko 90.000 zaposlenih i godišnje realiziju posao vredan 12 milijardi evra. Tokom 10 godina postojanja SAM je organizovao više od 30 aktivnosti sa Vladinim institucijama, 5 SAMIT-a 100 Biznis lidera jugoistočne Evrope, 11 Sajmova preduzetništva u okviru projekta "Šansa za novi početak", preko 150 edukativnih i networking događaja i više od 20 humanitarnih aktivnosti i inicijativa.

Dosadašnji predsednik Milan Petrović, u svom obraćanju prisutnima, istakao je da je vođenje SAM-a, u protekle četiri godine, za njega bilo novo iskustvo i privilegija.

- Ušao sam srcem i željom da ispunimo ciljeve. Danas sa velikim zadovoljstvom i ponosom mogu da kažem da je postignuto mnogo – broj članova se značajno povećao, pokrenuli smo mnogobrojne programe za usavršavanje menadžera i njihov profesionalni razvoj, ostvarili odličnu saradnju sa relevantnim institucijama, sproveli projekat od nacionalnog značaja za razvoj preduzetništva, postavili visoke standarde naših aktivnosti, dostigli visoku posećenost događaja i što je najvažnije među članovima vlada zdrava, prijateljska atmosfera. SAM, dolaskom nove predsednice na čelo Asocijacije, nastavlja da se razvija, a na meni, kao i na svima vama koji ste deo ovog „menadžerskog tima“, je da zajednički radimo na njegovom osnaživanju, kao što kaže naš moto: Jaki menadžeri – Jake kompanije – Jaka Srbija.

Preuzimajući mesto predsednika SAM-a Stanka Pejanović zahvalila se na poverenju koje joj je ukazano rekavši da je to za nju pre svega velika odgovornost, ali ujedno čast i zadovoljstvo.

- Prihvatila sam ovu nominaciju za predsednika verujući da SAM predstavlja pravo mesto za svakog uspešnog menadžera i lidera kog karakteriše uporan rad, posvećenost, integritet i doslednost. SAM okuplja one koji žele da se konstantno obrazuju, napreduju i menjaju stvari na bolje. Naredne tri godine u Upravnom odboru SAM-a biće 25 uspešnih menadžera, od čega deset žena. Radujem se saradnji sa njima, kao i sa svim ostalim članovima SAM-a. Fokus Asocijacije ostaje na razvoju menadžera i profesionalizaciji menadžerske struke, promociji dobrih poslovnih praksi, umrežavanju, daljem razvoju članstva kao i saradnji sa partnerima iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. SAM je 2016. godine proslavio 10-ogodišnjicu postojanja, postavljen je na dobrim osnovama, ima izgrađenu reputaciju u javnosti i poslovnoj zajednici, a naš zadatak će biti da tu reputaciju zadržimo i opravdamo.

- Srpska asocijacija menadžera danas je izabrala novo rukovodstvo. Veoma mi je drago što će na čelu Asocijacije, u naredne tri godine, biti jedna sjajna i uspešna žena. SAM nastavlja sa aktivnostima namenjenim menadžerima, osnaživanju kompanija kao i unapređenju uslova poslovanja. Razmena iskustava među menadžerima, a posebno prenošenje znanja kroz mentorstvo mlađih članova je nešto što krasi SAM, takve programe ćemo negovati i ubuduće - rekla je Jelena Bulatović, izvršna direktorka SAM-a.

Novi sastav Upravnog odbora SAM-a činiće: Milan Petrović (Fleet partner), Miša Lukić (Publicis one), Slobodan Đinović (Orion Telekom), Borislav Miljanović (Represent Communications), Biljana Bogovac (PwC), Dejan Turk (VIP mobile), Marija Desivojević Cvetković (Delta Holding), Dejan Ranđić (DNA Communications), Vanda Kučera (I&F McCann Grupa), Dragoljub Damljanović (Schneider Electric), Jelena Galić (AIK Banka), Dragan Popović (AIGO), Jasmina Knežević (Bel Medic), Nebojša Bjelotomić (Saga), Melanija Pavlović (Baumit), Branko Greganović (NLB Banka), Olga Svoboda (Gi Group), Dragan Radić (Ninamedia), Radojka Nikolić (Nira Press), Miloš Perović (Termovent), Vesna Đukić (Beogradska otvorena škola), Vojislav Lazarević (Piraeus banka), Vladislav Lalić (IKEA) i Dušan Basalo (Atria Group).

STANKA PEJANOVIĆ - BIOGRAFIJA

Stanka Pejanović je od novembra 2014. na funkciji generalnog direktora društva Gorenje Beograd d.o.o., dela sistema Gorenje Group, najvećeg slovenačkog i osmog po veličini proizvođača bele tehnike u Evropi.

Pre Gorenja je, kao iskusan ekonomski stručnjak, svoju 20 godina dugu profesionalnu karijeru posvetila građenju trgovačkih brendova "Roda" i "Mercator". Stanka Pejanović je na mesto generalne direktorke "Gorenja" došla sa pozicije članice Uprave "Grupe Mercator", odgovorne za poslovanje "Mercator"-a na tržištima Jugoistočne Evrope i pozicije generalnog direktora društva "Mercator–S".

Poseduje izuzetno iskustvo iz oblasti korporativnog upravljanja, vođenja i implementacija spajanja, akvizicija i ostalih kompleksnih transakcija, integracija i post-integracionih aktivnosti, poslovnih restrukturiranja i racionalizacija, strategije i procene vrednosti brenda, category & supply managementa, cenovnih strategija i strategije prodaje, marketinških i strategija lojalnosti. Vrstan je poznavalac tržišta i privrednih kretanja u zemljama regiona.

Diplomirani je ekonomista, magistrirala je ekonomske nauke na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, na doktorskim je studijama na istom fakultetu.

Govori srpski, engleski, slovenački i ruski jezik. Majka dvoje dece.

Pogledajte još