MUP zaplenio računare sa nelegalnim kopijama

BEOGRAD, 27. januara 2010. (Beta) - Ministarstvo unutrašnjih poslova je prethodnih nedelja tokom opsežne akcije zaplenilo računare sa nelegalnim kopijama softvera, saopštila je u sredu organizacija za promociju legalnog softvera Biznis softver alajans.

U saopštenju te organizacije koja se poziva na policijske izvore, navodi se da će protiv preduzeća koja koriste nelegalne kopije softverskih proizvoda biti pokrenuti odgovarajući sudski postupci.

"Uz neplaćanje naknada za autorska prava i dažbina koje uz to idu ovakav način prometa softvera predstavlja i primer nelojalne konkurencije preduzećima koje uz računare nude legalne softverske proizvode", kaže se u saopštenju i dodaje da je jako bitno da držva pokaže dobru volju za rešavanje tog problema.

Stopa softverske piraterije u Srbiji je tokom 2008. godine bila 74 odsto, što Srbiju svrstava među države sa najlošijim rezultatima u regionu. BSA je saopštila i da poreska uprava ove godine počinje pojačanu kontrolu legalnosti softvera te da će kontrolisali da li firme poseduju legalni softver u 50 odsto poseta, dok su ranije to činili u svega 15 odsto.

Pogledajte još