Odgovornost Evrope u podsećanju na holokaust

VARŠAVA, 27. januara 2010. (Beta) - Evropa u kojoj su se desili neki od najstravičnijih zločina u istoriji čovečanstva, kao što je bio holokaust, ima posebnu odgovornost da pouku iz te lekcije preda novim generacijama, poručili su danas učesnici Trećeg Međunarodnog foruma o holokaustu "Pusti moj narod da živi" koji se održava u Krakovu.

"Zadatak nas Evropljana sada je obrazovanje. Oni koji su sami prošli pakao pamte ga do kraja života. Ali njih je sve manje. Oni drugi, mlađi, takođe ne smeju da zaboravljaju. Što više vremena prolazi od tih zbivanja sve je važnije sećanje na njih", kazao je na forumu predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek.

Na forumu koji je jedna od pratećih manifestacija obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta i 65. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Aušvic učestvuju predstavnici 44 zemlje sveta. "Zajednička obaveza svih nas je da stojimo kao čuvari sećanja na holokaust i ne dozvolimo da bilo ko bilo gde pokušava da umanji razmere zločina holokausta", rekao je Buzek u ime Evropske unije.

Pogledajte još