Globalni rat protiv pušenja

LONDON - Dve najveće svetske medicinske institucije za borbu protiv raka osnovale su transatlantsku alijansu za borbu protiv pretnji koje ljudskom zdravlju pričinjavaju duvan i pušenje.

Svet je, prvi put u istoriji, krenuo u koordiniranu akciju protiv zla koje sobom nose duvan i pušenje: zemlje-članice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) okončavaju pregovore o međunarodnom paktu protiv pušenja dok su Američko društvo za borbu protiv raka i Britanski institut za istraživanja karcinoma, zajedno sa Međunarodnom unijom protiv raka (UIč), udružili snage u borbi za usvajanje opšte međunarodne konvencije u zabrani pušenja.

Borci protiv duvana pritom podsećaju da od posledica pušenja svake godine u svetu umre više od pet miliona ljudi.

"Prvi put u istoriji stvorene je snažna alijansa koja će se suprotstaviti smrtonosnim pretnjama pušenja", izjavio je doktor Džon Sefrin, predsednik UIČ, svetske organizacije usmerene za borbu protiv raka.

Alijansa će obezbediti fondove i podršku za nove inicijative kako bi se pomoglo zemljama u razvoju koje se žale da su izložene agresivnim naletima međunarodnog duvanskog kartela koji je suočen s osetnim opadanjem broja pušača u bogatim zemljama.

"Duvan je već postao najveći pojedinačni uzrok smrti u svetu od onih koji se, inače, mogu sprečiti" - naglasio je Sefrin na konferenciji za novinare.

"Nastavi li se sadašnji trend, 500 miliona danas živih odraslih osoba prerano i nepotrebno će umreti od bolesti povezanih s duvanom i pušenjem", dodao je on.

SZO i medicinske ustanove najavile su stvaranje alijanse kao završne faze višegodišnjih pregovora u okviru Međunarodne konvencije za kontrolu duvana (FCTC) koja obuhvata mere za ograničavanje reklamiranja duvana, boru protiv krijumčara cigareta i kampanje da se mlade osobe ubede da ne puše.

FCTC, kao prvi međunardni sporazum pod okriljem SZO, oduševljeno su pozdravile antipušačke organizacije u SAD i Velikoj Britaniji, ali su konstatovale da on ipak nije nešto što će iskoreniti pušenje na našoj planeti.

Pritom, SZO predviđa da će broj smrtnih slučajeva u svetu vezanih za pušenje do 2020. godine dostići 10 miliona i da će 70 odsto žrtava biti u zemljama u razvoju.

Medicinske organizacije će, preko UIČ, svake godine ponuditi 10.000 dolara učesnicima antipušačke kampanje u 12 zemalja u razvoju i obezbediti savete, tehničku pomoć i ekspertize za programe.

"Najveći broj od 90 zemalja uključenih u UIČ čine zemlje u razvoju koje ne poseduju sredstva niti propagandnu mašineriju sposobnu da se suprotstavi agresivnoj kampanji proizvođača cigareta", konstatovao je Dejvid Zaks, predsednik Američkog društva za borbu protiv raka.

U isto vreme Zaks je optužio SAD da su ekonomske interese stavile iznad zdravstvenih blokirajući mnoge akcije FCTC. Zbog toga učesnici antipušačke kampanje smatraju da će, udruživanjem sredstava i napora, pomoći uspešnijoj borbi proitiv pušenja u zemljama u razvoju.

(FoNet)
27. januar 2010.

Pogledajte još