Peres pozvao da se kazne svi nacistički zločinci

BERLIN, 27. januara 2010. (Beta) - Predsednik Izraela Šimon Peres u sredu je, u nemačkom Bundestagu povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, pozvao da se kazne svi još živi nacistički ratni zločinci.

Peres je istakao da zahtev da se pred sud izvedu i kazne svi preostali nacistički zločinci za njega i njegovu zemlju "nije osveta, već potez od značaja za vaspitanje".

U govoru u kojem je u više navrata ponovio prijateljska osećanja i poštovanje prema današnjoj demokratskoj Nemačkoj i njenim političarima, izraelski predsednik je naveo da širom sveta "mladi moraju da se sećaju, ne smeju da zaborave i moraju da znaju šta se desilo".

Govoreći o Bliskom istoku, on je ocenio da je Iran sa sadašnjim režimom opasnost po čitav svet. Peres se izjasnio za stvaranje palestinske države koja će omogućiti život u miru sa Izraelom.

Vanrednoj sednici parlamenta prisustvovali su i predsednici njegova oba doma, Bundestaga i Bundesrata, predsednik države Horst Keler, kancelarka Angela Merkel i predsednik Saveznog ustavnog suda Hans-Jirgen Papir. Pored Peresa u Bundestagu je govorio i poljski profesor Feliks Tih, istoričar, jedini iz svoje jevrejske porodice koji je preživeo nacistički genocid.

Pogledajte još