64. MARTOVSKI FESTIVAL od 30. marta do 02. aprila u Beogradu

64. BEOGRADSKI FESTIVAL DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA
30. mart – 02. april 2017. Dom omladine Beograda

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, naš je najstariji filmski festival. Od svog prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina, platforma u okviru koje su domaći filmski autori mogli da prezentuju publici i inostranim kolegama svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove. Od 2017. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i sa novim umetničkim direktorom, dramaturgom Bobanom Jevtićem, festival se fokusira na domaću filmsku produkciju dokumentarnih, TV dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, postajući tako nacionalni festival u punom značenju te reči.

Festival će biti održan u svim prostorima Doma omladine Beograda, od 30. marta do 2. aprila 2017, a svi domaći producenti i autori svoje filmove mogu da prijave do 27. februara 2017. preko sajta www.martovski.rs.

Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za kratki igrani film.

Pored projekcija filmova u takmičarskom i revijalnom delu programa, na Martovskom festivalu će biti održane i brojne radionice i otvorene konsultacije namenjene svim domaćim filmskim autorima, ali i studentima filmskih škola i akademija, dok publiku i sve goste festivala očekuju i prateći muzički programi.

Želja nam je da, sa osveženim organizacionim i programskim konceptom, nastavljajući ugled i tradiciju, Martovski festival postane uzbudljivo mesto susreta filmskih profesionalaca i ljubitelja filma, razmena ideja, druženja i uživanja u filmovima u centru Beograda.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

Pokrovitelji festivala: Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

O BEOGRADSKOM FESTIVALU DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA

Prvo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održano je u okviru Festivala jugoslovenskog filma od 24. do 30. juna davne 1954. godine u pulskoj Areni.

Nakon šest godina, Festival se seli u Beograd, gde je prvi put održan od 4. do 9. marta 1960. godine.

Pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma prvi put je održan 2004. godine. Jedan je od najstarijih evropskih filmskih festivala.

Grad Beograd je od 2017. godine organizacione,stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe festivala poverio Domu omladine Beograda, ustanovi kulture čiji je osnivač.

Festival je od svojih početaka bio važan za promociju domaćeg dokumentarnog i kratkog igranog, animiranog i eksperimenatalnog filma. Kao mesto domaćih premijera, Festival je bio i ostao tačka susreta domaćih i inostranih profesionalaca, studenata filmskih škola i akademija i ljubitelja filma.

Reditelji koji su za svoje dokumentarce i kratke igrane filmove nagrađivani na ovoj manifestaciji postajali su, kao po pravilu, velikani jugoslovenske, odnosno srpske kinematografije: Stjepan Zaninović, Krsto Škanata, Zlatko Bourek, Ante Babaja, Vlatko Gilić, Krsto Papić, Stole Popov, Bato Čengić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Zdravko Randić, Predrag Golubović, Petar Lalović...

Dušan Vukotić upravo je na ovom festivalu dobio glavnu nagradu za svoje remek-delo "Surogat" da bi, samo mesec dana kasnije bio nagrađen i Oskarom za pomenuti animirani film.

Čuvajući bogatu tradiciju, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (u javnosti popularno nazvan Martovski festival) u 21. veku prati savremene tokove u filmskoj umetnosti i tehnologiji, prikazuje filmove visokog umetničkog kvaliteta i podstiče dalji razvoj domaće filmske proizvodnje.

BROJNE RADIONICE U PRATEĆEM PROGRAMU 64. MARTOVSKOG FESTIVALA

Od 30. marta do 2. aprila u svim prostorima Doma omladine Beograda održaće se 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznatiji i kao Martovskifestival.

Od ove godine u produkciji Doma omladine Beograda, sa novom koncepcijom i novim umetničkim direktorom Bobanom Jevtićem, u fokusu svih programa biće nacionalna filmska produkcija.

Pored takmičarskih i revijalnih projekcija filmova, ove godine Martovski festival organizuje i brojne radionice, konsultacije i razgovore filmskih stvaralaca, studenata i redovne publike.

Jedan od posebnih pratećih programa festivala je program "Filmske stolice". Svakog dana, tokom trajanja festivala, od 14h do 19h, u holu ispred sale Amerikana najznačajniji domaći filmski autori biće na raspolaganju za kratak razgovor i konsultacije sa svima koji imaju ideju, kratak sinopsis, ili dokumentarni, animirani, eksperimentalni film u poodmakloj fazi realizacije, a potreban im je savet kako dalje.

Važan sadržaj činiće i "Speed Introduction" – sastanak i prilika za međusobno umrežavanje svih važnih domaćih festivala i trening programa u oblasti dokumentarnog i kratkog igranog filma u Srbiji.

Pet renomiranih domaćih filmskih autora održaće specijalne radionice tokom trajanja Martovskog festivala.

Naša dokumentaristkinja Mila Turajlić ("Cinema Comunisto") održaće predavanje na temu kreativne upotrebe arhivskog materijala u dokumentarnom filmu, a reditelj Boris Mitić ("Pretty Diana", "Doviđenja, kako ste?") pričaće o imperativima scenarizacije dokumentarnog filma. Producentkinja dokumentaraca Jovana Nikolić ("Caviar Connection") govoriće o potencijalnim izvorima finansiranja dokumentarnog filma. Naši najpoznatniji savremeni autori animiranog filma Nikola Majdak Jr. i Ana Nedeljković ("Rabbitland") održaće specijalnu dvodnevnu radionicu animiranog filma za decu i roditelje.

Martovski festival odaće i dužno poštvanje jednom od najpoznatijih filmskih dokumemntarista sa ovih prostora, Krsti Škanati, reditelju kultnih dokumenatarca "Prvi padež čovek", "Odričem se sveta" i "Ratniče voljno" koji nas je nažalost nedavno napustio.

MUZIČKI PROGRAM 64. MARTOVSKOG FESTIVALA OD 30. MARTA DO 2. APRILA, SVAKE VEČERI OD 21:00 SALA AMERIKANA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Festival u Beogradu ne bi bio pravi festival bez žurke kojim se završava dan pun uzbuđenja! Posle projekcija najboljih filmova talentovanih filmskih umetnika, noć se nastavlja atraktivnim programom najsjajnih beogradskih predstavnika sofisticiranog klupskog zvuka. Kratki pregled alternativnog klabinga, upotpuniće filmski program zaokruženim pogledom na kreativnost naše mlade muzičke scene. Posebno se ponosimo koncertom grupe "Autopark", koja je poslednji put nastupala upravo u sali Amerikana 2011, a danas se smatra pretečom savremenog andergraund zvuka, specifične gradske emotivnosti i beskompromisnog stava u našim krajevima.

Ulaz na di-džej žurke je besplatan, a ulaznice za superekskluzivan koncert grupe Autopark možete nabaviti sa popustom na Eventim blagajni u Domu omladine Beograda, ukoliko imate ulaznicu za filmske projekcije na dan koncerta (500 RSD je regularna cena ulaznice za koncert, a ako na blagajni pokažete kartu za filmske projekcije 1. aprila, ulaznica za koncert je 300 RSD).

Raspored muzičkog programa:

Četvrtak, 30.mart 2017. // Feloneezy&Phillie P
Za otvaranje, dva brilijantna mlada di-džeja predstavljaju vrhunski house and nu jazz program, rafiniranu selekciju suptilnih melodija i zavodljivih plesnih bitova.

Petak, 31. mart 2017. // 50Grass& Luka Gaćina
Back to back nastup već proverenih vrhunskih di-džej imena, seksi eklektični miks najboljih soul, fank i brazilskih pesama iz svih epoha, za početak nezaboravnog vikenda.

Subota, 1. april 2017. // Autopark
Posle duge pauze, jedna od naomiljenijih beogradskih alternativna rok grupa se vraća za samo jedan koncert! Muzika Autoparka mogla bi se opisati kao spoj gitarske buke i pop melodije, otrovan uticajima američkih i engleskih bendova sa kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog veka. Ali, sami članovi grupe smatraju da muzika najviše zavisi od njihovog unutrašnjeg stanja, te da su granice u muzici i bilo kakve žanrovske definicije jako dosadne. Rekapitulacija jedinstvene karijere!

Nedelja, 2. april // VRC
Naš najbolji ženski di-džej tim sa izborom plesnih alternativnih rok hitova. VRC su Milena, Micka, Soka i Alisa, VRC je spoj zvuka i slike, VRC je štikla i bosa noga, šljokice i perle, fank i rokenrol, sevdah i kratki predah, džin tonik i otisak karmina, iskreni osmeh i vragolasto šmekanje u ritmu muzike za ples. Za dve godine, koliko postoje na klupskoj sceni, nastupale su u brojnim beogradskim klubovima kao i na po kojem festival

www.martovski.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.