Parlament Grčke bira predsednika

ATINA, 27. januara 2010. (Beta-AFP) - Jednodomna Skupština Grčke održaće u sredu, 3. februara, izbore za predsednika Republike, objavio je u sredu predsednik Skupštine Filipos Pecalnikos.

Grčki premijer, socijalista Jorgos Papandreu, i šef konzervativne opozicije Andonis Samaras su u sredu ujutru potvrdili da podržavaju reizbor sadašnjeg šefa države, socijaliste Karolosa Papuljasa (80) koji je za sada i jedini kandidat.

Prema Ustavu, predsednik može biti izabran u prvom krugu glasanja ako dobije glasove 200 od ukupno 300 poslanika. Očekuje se da će reizbor Papuljasa biti samo formalnost pošto dve partije - socijalistički PASOK i konzervativna Nova Demokratija, čiji su mu lideri izrazili podršku, zajedno imaju 251 poslanika.

Papuljas, kadar PASOK-a, izabran je prvi put za predsednika Grčke u februaru 2005. godine. Njega je predložio tadašnji konzervativni premijer, bivši šef Nove demokratije Kostas Karamanlis, a predlog je podržao Papandreu koji je tada bio vođa opozicije.

Prijatan i diskretan, Papuljas je jedna od najpopulranijih političkih ličnosti u zemlji, a prema nedavno objavljenoj anketi 82 odsto Grka o njemu ima pozitivno mišljenje.

Pogledajte još