Svedok negirao raniju izjavu o dobrovoljcima SRS

HAG, 27. januara 2010. (Beta) - U nastavku suđenja Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, svedok Vojislav Dabić izjavio je u sredu da zločine nad nesrbima u Hercegovini u leto 1992. nisu počinili dobrovoljci Srpske radikalne stranke.

Dabić koji je u to vreme bio pripadnik Teritorijalne odbrane u Mostaru i, po sopstvenim rečima, "nosio šajkaču i kokardu", time je promenio svoje izjave ranije date tužilaštvu, u kojima je za ubistva stotina nesrba u Nevesinju i okolini u leto 1992, optužio "četnike" i "šešeljevce" iz Srbije.

Na početku svedočenja, Dabić je juče rekao da je "promenio iskaz" protiv Šešelja koji je ranije dao tužiocima, zato što je "to bilo nepravedno".

Tokom unakrsnog ispitivanja, Šešelj je danas svedoku izneo navode o deset zločina nad Muslimanima i Hrvatima, pitajući svedoka da li zna išta o umešanosti "šešeljevaca" u zločine, a Dabić je odgovarao negativno. "Ja dok sam dole bio nit' sam video, nit' sam čuo nijednog vašeg čoveka", rekao je svedok, napominjući da je sredinom juna 1992. bio ranjen u Mostaru i da je zatim mesecima bio na lečenju u Crnoj Gori, a da je za zločine nad nesrbima "samo čuo".

Pogledajte još