Manje ugljenih hidrata - bolje zdravlje i brz gubitak kilograma

Ugljene hidrate ne treba u potpunosti izbaciti, jer oni koji se nalaze u krompiru ili pirinču sadrže i dosta hranljivih vlakana koja pomažu telu da dobije energiju i pokreću moždane ćelije. Međutim njihova prevelika količina može da dovede do gubitka energije, a "beskorisni ugljeni hidrati" koji se nalaze u slatkišima, grickalicama i sokovima dovode do gojaznosti.

Da bi jelovnik bio što zdraviji, hleb i testenine, jedite što ređe, izbegavajte one napravljene samo od pšenice i umesto njih uzmite one od integralnih žitarica. Izbegavajte kupovne dijetalne proizvode, jer se u njima često nalaze i nezdravi sastojci. Umesto na suncokretovom ulju, hranu pripremajte na maslinovom ili kokosovom, a umesto običnog šećera koristite steviju.

Uzimajte što više voća i povrća. Za ovu dijetu je karakteristično to što možete da jedete sve vrste mesa. Mleko i mlečni proizvodi su preporučljivi, ali birajte one sa manjim procentom masti. Takođe obratite pažnju da ne uzimate velike količine sira jer je dosta kaloričan pa ćete sporijte gubiti kilograme. Ukoliko vam se javi želja za slatkišima, možete da pojedete koju kockicu crne čokolade sa minimum 70 odsto kakaoa, a ako ogladnite između obroka, za užinu pojedite neko voće, šargarepu, jogurt ili jedno kuvano jaje.

PRIMER JELOVNIKA:

Ponedeljak

Doručak: Omlet sa povrćem na maslacu
Ručak: Jogurt sa borovnicama i šaka badema
Večera: Pljeskavica bez hleba sa povrćem

Utorak

Doručak: Slanina i jaja
Ručak: Pljeskavica sa povrćem
Večera: Riba i povrće

Sreda

Doručak: Omlet sa povrćem na maslacu
Ručak: Salata sa tunjevinom
Večera: Piletina sa povrćem

Četvrtak

Doručak: Omlet sa povrćem na maslacu
Ručak: Junetina sa povrćem
Večera: Jogurt sa šumskim voćem

Petak

Doručak: Jaja sa slaninom
Ručak: Pileća salata sa maslinovim uljem
Večera: Ćufte sa povrćem

Izvor: Novosti

Pogledajte još