"INTELEKTUALNA MIGRACIJA" I KAKO JE ZAUSTAVITI ODRŽAN PANEL KONFINDUSTRIJE SRBIJA U OKVIRU 24. KOPAONIK BIZNIS FORUMA

Na panelu su pokrenuta brojna pitanja u čijem su fokusu bili mehanizmi kojima nadležne institucije i privreda kreiraju uslove za ostanak i zapošljavanje mladih talenata, sprovođenje mera podrške stručnom osposobljavanju, kao i kreiranje i sprovođenje konkretnih programa i mera aktivne politike u cilju podsticanja zapošljavanja mladih, talentovanih ljudi u Srbiji.

Poseban gost panela bio je gospodin Marko Landi, (Marco Landi) bivši COO kompanije Apple inc, čovek koji je 1996, primio Stiva Džobsa nazad u Epl, nakon što je bord direktora odlučio da kupi njegovu kompaniju "Nekst". Gospodin Landi se u toku panela osvrnuo na svoje višegodišnje iskustvo u saradnji sa mladim talentima koje uspeva da zadrži u Italiji tako što zajedno sa njima ulaže i kreira inovativne startapove i menja tradicionalne mehanizme i načine poslovanja.

Erik Kosuta, predsednik Konfindustrije Srbija, stavio je poseban akcenat na fenomen "povratka kući izuzetnih talenata" koji su se profesionalno usavršavali u inostranstvu i za koje smatra "da predstavljaju novu generaciju koja bi mogla da preoblikuje budućnost Srbije".

Gabrijela Grujić, savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje, izjavila je da bi za dobijanje kvalitetnih obrazovnih profila u Srbiji trebalo povezati obrazovne ustanove sa predstavnicima kompanija.

Nadovezujući se na temu, Kosuta se takođe osvrnuo i na potrebu za identifikovanjem i "mapiranjem" onih fakulteta i srednjih škola u Srbiji koji treba dodatno približiti svetu privrede kako bi se sprečilo "bekstvo blistavih umova".

- I upravo, u saradnji sa savetnicom Gabrijelom Grujić, Konfindustrija Srbija i italijanski privrednici već su pokrenuli projekat "godine otvorenih vrata italijanske industrije" čiji je cilj upravo uspostavljanje aktivnog dijaloga između sveta privrede, prosvete i lokalne zajednice - zaključio je Kosuta.

Pogledajte još