fbpx

Učešće direktora UNICEF-a u Srbiji na Kopaonik biznis forumu! Michel Saint-Lot: Budućnost domaće ekonomije zavisi od ulaganja u najmlađe generacije

Ovo je bio jedan od glavnih zaključaka Michel Saint-Lot-a, direktora UNICEF-a u Srbiji na današnjoj plenarnoj sednici Kopaonik biznis foruma "Društvena inkluzivnost i inkluzivnost u odnosu na prirodu i perspektive mladih", u kojoj je učestvovao i Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošaljavanja, socijalnih i boračkih pitanja.

- Srbija nesumljivo napreduje u državnoj reformi, ali Vlada i drugi akteri bi trebalo dodatno da se fokusiraju na stratešku važnost ulaganja u ljudski kapital, a naročito u decu kao najvažniji resurs u državi. Ako su deca zdrava, obrazovana, obučena da radei sposobna da zarade pristojnu platu, onda su i osnažena da zadovolje svoje osnovne potrebe i budu uspešna, a koristi od toga će imati i čitavo društvo - rekao je Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji.

Svako dete mora da ima mogućnost da raste, razvija svoje veštine i potencijale i doprinosi svojoj porodici i zajednici. Održiv razvoj je moguć samo ako ga nastave buduće generacije. Zato je ulaganje u zdravlje, obrazovanje i fizički, emotivni i kognitivni razvoj dece istinsko ulaganje u buduće generacije, privredu i radnu snagu, koji pokreću razvoj svake zemlje.

- Kako bi se neophodne reforme ostvarile, moramo voditi računa prilikom restrukturiranja javnog sektora. Ne bi bilo dobro smanjiti obimusluga koje su se pokazale kao korisne, efikasne i isplative, kao što su one koje pružajuporodični saradnici, patronažne sestre, i romske zdravstvene medijatorke. To su usluge koje su ključne za razvoj ljudskih resursa i od suštinske su važnosti za promene koje želimo da sprovedemo - istakao je Saint-Lot.

Učesnici su se složili da ulaganje u rani razvoj, kroz kvalitetno obrazovanje i kvalitetne medicinske usluge, svakom detetu pruža mogućnost da ostvari svoje pune potencijale.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.