Izložba „Umetnici, akademici SANU iz kolekcije Pavla Beljanskog” otvorena u Domu Vojske Srbije

0

Izložba „Umetnici, akademici SANU iz kolekcije Pavla Beljanskog” predstavljena je u Domu Vojske Srbije. Priređivanje ove postavke jedno je od centralnih dešavanja kojim Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom 2017. godine obeležava šest decenija otkako ju je diplomata, kolekcionar i darodavac Pavle Beljanski potpisivanjem Ugovora o poklonu pravno osnovao 18. novembra 1957. godine.

U okviru pratećeg programa izložbe biće održana tumačenja postavke, kreativne radionice za decu i projekcije dokumentarnih filmova, a posetiocima će biti predstavljena i bogata izdavačka delatnost Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Osnivanje Umetničkog saveta Galerije predložio je Nedeljko Gvozdenović, jedan od autora iz kolekcije i prijatelj Beljanskog. U njenom osnivanju učestvovali su i Peđa Milosavljević i Ljubica – Cuca Sokić.

Postavka koja je sinoć otvorena prikazuje njihovu ulogu u godinama formiranja kolekcije, kao i u delovanju Galerije Akademije. Prikazani su i radovi šesnaest umetnika među kojima su Stojan Aralica, Petar Lubarda, Milan Konjović… Njihov umetnički angažman obeležio je srpsku umetnost od kraja Prvog svetskog rata tokom narednih pola veka, a odjeci tok stvaralaštva još traju.

O značaju postavke govorila je dr Jasna Jovanov, koja je sa Milicom Orlović Čobanov, autor postavke.

Foto: Goran Zlatković

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.