Fleksitarijanska dijeta - jelovnik za dugovečnost

Ona podrazumeva fleksibilnu ishranu koja se osim na povrću i voću bazira na žitaricama i mahunarkama, kao što su pasulj, sočivo i grašak.

Ovaj jelovnik je veoma raznovrstan, a dijeta traje pet nedelja. Iako je preporučljivo da ponekad pojedete meso, dobra zamena za meso su jaja, semenke i orasi koji su bogati proteinima. Istraživanja su pokazala da fleksitarijanci kojima meso nije primarna namirnica u ishrani, žive u proseku 3,6 godina duže od onih koji meso jedu nekoliko puta nedeljno. Ova ishrana čuva zdravlje, pa oni koji praktikuju ovaj režim ishrane imaju 15 odsto manji rizik da obole od srčanih bolesti i dijabetesa.

Obroci se zasnivaju na biljnim, a ne na životinjskim proteinima, pa bi umesto kravljeg sira i mleka trebalo da koristite sojino mleko i tofu sir. Možete da napravite ukusne pljeskavice od krompira i povrća, kao i da pasirate grašak i pasulj. To će vas dugo držati sitima i sprečiti nadimanje u stomaku koje mahunarke često izazivaju. Ukoliko želite da pojedete meso neka to bude barena piletina, ćuretina ili riba, ali vodite računa da u tanjiru bude više raznovrsnog povrća. Izbegavajte slatkiše i grickalice iz prodavnice i umesto njih napravite ukusne deserte sa voćem i crnom čokoladom sa minimum 70 odsto kakaoa.

PRIMER OBROKA:

Doručak:
kriška hleba od celog zrna sa puterom od kikirikija, jabuka

Ručak: vegetarijanska pljeskavica napravljena od krompira i povrća, 150 g brokolija

Užina: 100 g ananasa ili šaka oraha

Večera: 150 g kuvanih pilećih grudi sa povrćem ili 100 g integralnog pirinča sa povrćem

Izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.