TVRDE DA JE ORUŽJE PROPAGANDE MOSKVE: Predstavnica Rusije na Evrosongu izazvala polemiku u Ukrajini (VIDEO)

Julija Samoilova (27) hendikepirana i u kolicima, pevaće romantičnu baladu pod naslovom "Plamen koji gori", saopštila je sinoć ruska televizija Prvi Kanal.

Brojni Ukrajinci odmah su osudili taj izbor i pozvali vlasti da zabrane da ona učestvuje pošto je učestvovala 2015. na koncertu na Krimu.

- To bi bila jedina korektna i legalna odluka - napisao je na Fejsbuku politički analitičar Taras Berezovec.

Ukrajinski poslanik je izrazio isto mišljene i rekao je da se osoba koja krši ukrajinski suverenitet time što peva na koncertu "okupatora na Krimu", izlaže zabrani ulaska u Ukrajinu.

Tatarski aktivista i novinar Ajder Mužabajev ocenio je da je Samoilova "oružje propagande" Moskve.

Ukrajinske bezbednosne službe navele su preko Fejsbuka da će razmotriti to pitanje i doneti "uravnotežen odluku", oko učešća te kandidatkinje na takmičenju.

Kremlj je sa svoje strane podsetio da se radi o međunarodnom takmičenju i da zemlja organizator "možda treba da sledi pravila tog takmičenja".

- Svi ili skoro svi su bili na Krimu - rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Julija Samoilova je za agenciju Frans pres potvrdila da je pevala na koncertu na Krimu u junu 2015.

Ona je motorno hendikepirana od detinjstva i biće druga kandidatkinja da peva u kolicima posle Poljakinje Monike Kužinske 2015. godine.

Samoilova je rekla za Frans pres da joj je san da učestvuje na Evroviziji i da pokušava da ne misli na polemiku.

Prošle godine se Rusija bunila zbog pesme ukrajinske kandidatkinje na Evroviziji. Ukrajinska pevačica Džamala pobedila na Evroviziji u maju prošle godine u Stokholmu pesmom "1944" koja se smatra antiruskom jer govori o deportaciji Tatara s Krima pred kraj Drugog svetskog rata.

Rusija je protestovala zbog te pesme i zbog, kako je navela, politizacije Pesme Evrovizije, ocenjujući da je to suprotno pravilima takmičenja koja zabranjuju "reči, govor ili geste političke ili slične prirode". Evrovizija je, međutim, procenila da je tekst "istorijske" prirode i odobrila pesmu.

Izvor: Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.