DA LI ZNATE NA KOM MESTU JE BEOGRAD? Beč već osam godina najbolji grad za život!

Na Merserovoj listi nalazi se 231 grad. Prvo mesto već osmu godinu uzastopno drži Beč, dok je na poslednjem mestu ponovo Bagdad.

Rangiranje je vršeno na osnovu četrdeset različitih faktora kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, životna sredina...

Beč je ponovo najbolji zbog zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene zaštite, umerenih cena stanovanja i jeftinog gradskog prevoza.

Na drugom mestu se nalazi Cirih, treći je Okland, četvrti Minhen, a peti Vankuver. Na listi najboljih deset su i Dizeldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Bazel.

Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i Njujork nisu ni među prvih 30. Pariz je na 38. mestu, London na 40, Njujork na 44. mestu, a Tokio na 47.

Na listi najboljih gradova za život našao se i Beograd, koji zauzima 138. mesto.

Od susednih zemalja, Zagreb se drugu godinu zaredom nalazi na 98. mestu, a Sarajevo drži 171. poziciju.

Od azijskih gradova najviše je rangiran Singapur - na 25. mestu, dok je od američkih gradova najviše San Francisco, na 29. poziciji. U Africi je najprijatniji grad za život južnoafrički Durban, koji se nalazi na 87. mestu.

Pet najgorih gradova za život su Kartum (Sudan), Port o Prins (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Centralnoafrička Republika) i Bagdad (Irak).

Izvor: Radiosarajevo.ba

Pogledajte još