Marej u finalu preko Čilića

BEOGRAD, 28. januara 2010. (Beta) - Britanski teniser Endi Marej plasirao se u finale Otvorenog prvenstva u Melburnu pošto je pobedio 14. igrača sveta Marina Čilića iz Hrvatske sa 3:1 u setovima (3:6, 6:4, 6:4, 6:2).

U meču koji je trajao tri sata i dva minuta, Marej je izgubio prvi set sa 3:6, što je bio njegov prvi izgubljeni set na turniru. Britanac je u petom gemu drugog seta napravio brejk i izjednačio na 1:1, da bi u trećem posle dva brejka potpuno preokrenuo na 2:1.

Marej je u četvrtom setu potpuno dominirao i stigao do drugog grend slem finala u karijeri. Prethodno je igrao u finalu Ju Es opena, 2008. godine, ali je tada Rodžer Federer bio uspešniji (3:0).

Marej, koji je četvrti na ATP listi, na će u finalu igrati protiv boljeg iz duela prvog tenisera sveta Rodžera Federera i Žoa Vilfreda Conge, 10. na ATP listi.

Marej je do sada 10 puta igrao sa Federerom i pobedio je na šest mečeva, dok je sa Congom odigrao tri meča i dva puta je slavio.

On će pokušati da postane prvi Britanac osvajač grend slem turnira još od Freda Perija 1936. godine.

"Dobro se osećam, ovo je bio dug meč, sa mnogo emocija, drago mi je što sam u finalu. On je pre našeg duela odigrao tri meča u pet setova i svi su mislili da bi mogao biti umoran. Početak meča je bio važan, nije krenulo kako treba, ali sam u nastavku uspeo da preokrenem", rekao je Marej posle meča.

Marej je poručio i da će bez obzira na protivnika, pokušati da osvoji titulu u Melburnu.

"Zadovoljan sam, zbog ovoga naporno trenirate. Rodžerovi uspesi sve govore. Prošle sezone je odigrao sjajno, igrao je u sva četiri grend slem finala. Ako budem igrao protiv njega moraću posebno da se potrudim", rekao je Marej.

"Conga je jedan od najzanimljivijih igrača zbog atletskih sposobnosti i načina na koji igra. Ima sjajne rezultate na ovom turniru... Biće teško. Federer je, međutim, iskusniji od njega", dodao je Britanac.

Tokom meča sa Čilićem Marej je imao problema sa leđima, ali rekao je da ne očekuje probleme u finalu. Do polufinala Britanac nije izgubio nijedan set.

"Ovo je moj najbolji nastup na grend slemu. Četvrtfinale protiv Rafaela Nadala je bilo sjajno, a veći deo večerašnjeg meča sam dobro odigrao. Dobro se osećam, biću spreman za finale", rekao je Marej.

Pogledajte još