#AutoForum2017 - Zoran Todorović: Veoma nam je drago da su naši kupci u Srbiji prepoznali da je raznolikost usluga koja im je dostupna identična kao i u najrazvijenijim tržištima!

Forum se održava 21. marta u hotelu Radisson Blu Old Mill.

#AutoForum2017 je mesto okupljanja svih relevantnih stručnjaka i brendova iz oblasti automobilizma. Cilj foruma je razmena znanja, povezivanje profesionalaca iz ove oblasti, kao i unapređenje prodajnih i marketinških strategija i tehnika. Takođe, cilj je i da se podstakne saradnja i povezivanje kompanija iz oblasti automobilizma, osiguravajućih kompanija i banaka.

Forum otvaraju: Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Republike Srbije i Nj. E. Đuzepe Manco, ambasador Italije u Beogradu.

Uvodničar panela "Autoindustrija kao pokretač unapređenja znanja i veština radne snage" kao i učesnik na panelu "Izazovi primene autonomnih / samovozećih automobila" biće Zoran Todorović, Manager Training Center, Star Import d.o.o. sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Kako biste ocenili trenutno stanje auto industrije u Srbiji i regionu?

- Auto industrija u Srbiji, ali i regionu beleži trend rasta, a podatak na koji smo najponosniji je činjenica da je Mercedes-Benz isporučio preko 2 miliona vozila u 2016. godini, tako da u svetu kao i u Srbiji započeo godinu sa pozicije lidera u premijum segmentu. Svesni smo činjenice da lidera isključivo definiše broj prodatih jedinica i da je to priznanje jedino vrednovano, jer dolazi od kupaca. Kako u svetu, tako i kod nas podaci govore da je najveća potražnja za SUV vozilima posebno za potpuno novim modelom GLC i modelima C-Klasi i potpuno novoj E-Klasi. Vrlo je važno da kada imate ovakav proizvod njega prati i adekvatna premijum post-prodajnoj usluga. Veoma nam je drago da su naši kupci u Srbiji prepoznali da je raznolikost usluga koja im je dostupna identična kao i u najrazvijenijim tržištima.

Gde vidite mogućnost za napredak?

- Mercedes-Benz je oduvek bio začetnik inovacija u auto industriji. Najveći potencijal za napredak u narednom periodu svako predstavlja nova Mercedes-Benz platforma CASE – odnosno „Connectivity, Autonomous Driving, Sharing i Electrification“ segmenti koji podrazumeva automobile koji su povezani kroz programe kao što je Mercedes Me, zatim kroz autonomnu vožnju, kroz nove deljive vidove mobilnosti posebno u gradskim sredinama i svakako kroz elektrifikaciju vozila koja je najefikasniji način vožnje koja čuva životnu sredinu i unapređuje performanse. Svaka od pomenutih kategorija nosi doprinos u bezbednosti saobraćaja i/ili očuvanju životne sredine te bi doprinos i podrška lokalnog zakonodavstva u praćenju i adaptaciji sa inovacijama bila od velikog značaja.

Na koji način bi auto industrija mogla da bude pokretač znanja i veština radne snage?

- Na tom polju kompanija Star Import, generalni distributer za Mercedes-Benz vozila u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini u vreme intenzivnog tehnološkog napretka i veoma brzih promena u svim domenima, ulaže u kontinuirano profesionalno obučavanje zaposlenih, zbog njihovog napredovanja koje ima izuzetno pozitivan uticaj na ukupan razvoj kompanije. Već dugi niz godina se ulažu napori i postižu izuzetni rezultati u obučavanju kako svojeg, tako i personala ovlašćene dilerske mreže koristeći najsavremenija učila, opremu, kao i globalno prihvaćenu metodologiju. U tom cilju formiran je najmoderniji i najopremljeniji Trening Centar ove vrste u regionu jugoistočne Evrope. Pored obuka već zaposlenog kadra naš trening centar je zadužen i za pri-selekciju kandidata za našu ovlašćenu mrežu kao i njihovu do obuku koja potencijalno može rezultirati u zapošljavanju. Pored toga, uvek smo spremni da ponudimo saradnja svim zainteresovanim univerzitetima i školskim centrima da posete naš trening centar i kroz razmenu iskustava im prenesemo najnovije tehnologije ali i najsavremenije metode za razvijanje traženih kadrova.

U čemu je fokus kompanije Star Import trenutno? Šta je ono što možemo očekivati u budućnosti?

- Fokus kompanije Star Import u ovom trenutku je svakako nastup na Mercedes-Benz i smart nastupu na 53. Međunarodnom salonu automobila u Beogradu gde ćemo predstaviti oko 30 vozila putničkog i komercijalnog sektora sa 3 premijere. Novi modeli na našem tržištu su dva predstavnika E-Klasa porodice, sportski E-Klasa Coupe i potpuno novi model E-Klasa All-Terrain koji je spreman za sve podloge i vožnju van asfalta. Svakako će pažnju privuci i premijera novog kompaktnog SUV modela GLA. Tokom godine možemo očekivati još dosta iznenađenja. Pored vozila predstavićemo i potpuno novu platformu finansiranja kroz program Mercedes-Benz Financial Services partnerstvo sa kompanijom NBG Leasing. Sa druge strane dalje unapređenje programa usluga koji su od skoro dostupnim našim kupcima kroz naše servise a nose nazive: „mobilnost“, „pogodnost“, „fleksibilnost“ i „ekspres servis“.

Da li su samovozeći (autonomni) automobili nešto što je zasigurno budućnost saobraćaja?

- Mercedes-Benz je pionir na polju autonomne vožnje i čini sledeći veliki korak na putu ka vožnji bez udesa uz viziju da i vozači i putnici mogu uživati u novoj dimenziji sigurnosti i udobnosti. Svako ko se fokusira samo na tehnologiju, još uvek nije shvatio na koji način će autonomna vožnja promeniti naše društvo. Automobil će polako prerasti ulogu pukog sredstva prevoza i postepeno postati mobilni životni prostor. Ta tranzicija je postepena sa svakim novim modelom, a veliki iskorak je načinjem sa novom E-Klasom koju smatramo najinteligentnijem vozilom. Pored putničkih vozila već ste imali prilike da vidite i Mercedes-Benz autonomna komercijalna vozila.

Sve informacije o prijavi za učešće možete pogledati na zvaničnom sajtu www.color.rs/autoforum2017

Pogledajte još