fbpx

#AutoForum2017 - Branko Vasić: Mladim stručnjacima ostaje nešto malo prostora u namenskoj (auto) industriji, prodaji i postprodaji stranih brendova i u održavanju velikih voznih parkova!

Forum se održava 21. marta u hotelu Radisson Blu Old Mill.

#AutoForum2017 je mesto okupljanja svih relevantnih stručnjaka i brendova iz oblasti automobilizma. Cilj foruma je razmena znanja, povezivanje profesionalaca iz ove oblasti, kao i unapređenje prodajnih i marketinških strategija i tehnika. Takođe, cilj je i da se podstakne saradnja i povezivanje kompanija iz oblasti automobilizma, osiguravajućih kompanija i banaka.

Forum otvaraju: Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Republike Srbije i Nj. E. Đuzepe Manco, ambasador Italije u Beogradu.

Na panelu "Autoindustrija kao pokretač unapređenja znanja i veština radne snage" učestvovaće i dr Branko Vasić, Šef Katedre za motorna vozila i Šef Katedre za motore na Mašinskom fakultetu u Beogradu sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Sa kakvim znanjem i stručnošću današnji studenti Mašinskog fakulteta odlaze na tržište?

- Sa odličnim teorijskim znanjem. Veoma ovladaju različitim tehnikama proračuna, merenja i ispitivanja. Sposobni su da odmah asistiraju u istraživačkim projektima, dovoljno vešti u korišćenju različitih “alata”, poput AUTOCAD, CATIA i dr, u korišćenju internet za pretraživanje literature. Neuporedivo su manje spremni za samostalno obavljanje bilo kakvog konkretnog inženjerskog posla. Osim izuzetaka, uglavnom ne znaju ni šta bi voleli da rade, ni šta bi umeli da rade. Iz klupa izlaze, praktično, a da industriju, pa i šire - privedu nisu ni videli, ni osetili. Ipak, veoma su podobni za brzo konačno “uobličavanje” u inženjere.

Koliko su naši stručnjaci konkurentni svojim znanjem na regionalnom i evropskom tržištu autoindustrije?

- Veoma jesu. Primeri iz starije i iz novije istorije govore u prilog takvom mišljenju. U sektorima razvoja, predrazvoja, perspektivnog razvoja, velikih brendova poput Mercedesa, Poršea, Katerpilara, Forda, rade i zauzimaju visoke pozicije ljudi koji su pre toga bili inženjeri u Srbiji, ili su bar završili naše fakultete. Ipak, nije ih previše i zasluga za to je lično njihova. Što se tiče naših stručnjaka koji rade ovde, to je veoma teško oceniti. Uostalom, teško je prepoznati ili definisati ko su naši stručnjaci, ali, iskreno, ko su i stručnjaci u bližem i širem okruženju. Nekada se znalo ko vodi razvoj u IMRu ili Ikarbusu ili FAPu ili Zastavi ili DMBu. Čak se znalo i ko vodi razvoj pojedinih agregata, sistema na vozilu ili sklopova, delova. Danas se, eventualno, možemo uporedjivati u pogledu postprodajne podrške i održavanja. Uostalom, 80-ak procenata (vrlo slobodna procena na osnovu onoga što se može naći u literature) istraživanja, razvoja, projektovanja i proizvodnje je otišlo kod dobavljača – “komponentaša”. Veli (“karoseristi”) samo sklapaju.

Koliko današnje tržište autoindustrije u Srbiji pruža priliku mladim stručnjacima za napredak i unapređenje stečenih znanja?

- Veoma malo. Ništa. Stranci koji su došli i koji ovih dana dolaze, ne bave se razvojem i istraživanjem u Srbiji. U Srbiji prave creva, cevi, kablove. Jedan, dva tipa. Ti proizvodi nisu namenjeni domaćem tržištu, pa nema prilike ni da se sprovedu eksploatacijska ispitivanja pozdanosti, funkcionalnosti, veka, pogodnosti održavanja. Mladim stručnjacima ostaje nešto malo prostora u namenskoj (auto) industriji, nešto više u prodaji i postprodaji stranih brendova i u održavanju velikih voznih parkova kakve imaju GSP, Lasta, Milšped, PKB, BVK, Pošta Srbije. Ipak, termini “napredak i unapredjenje znanja” na takvim poslovima su prejaki.

Kako globalno ocenjujete autoindustriju u Srbiju i njenu poziciju u regionu i Evropi?

- Kao tržište smo dobri. Čak, sve više za nove, nego za polovne automobile. Kao proizvodjači – tanki. Mnogo je važno da sačuvamo FIAT i da dovedemo još “komponentaša”. Još važnije je da sačuvamo FAP i Ikarbus. Kako god, samo da ih sačuvamo. U svetlosnim godinama smo daleko od hibrida i aleternativnih pogona, od sofisticirane mehatroničke opreme, ali umemo da pravimo prikolice, šasije, da karoseriramo, da industrijski remontujemo.

Sve informacije o prijavi za učešće možete pogledati na zvaničnom sajtu www.color.rs/autoforum2017

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.