Nagrada Brankici Stanković

BEOGRAD, 28. januar 2010. (FoNet) - Novinarka B92 i autor emisije "Insajder" Brankica Stanković dobitnik je nagrade za istraživačko novinarstvo "Jug Grizelj" za 2009. godinu.

Nagradu je Brankici Stanković uručio mladić po imenu Jug Grizelj, kojeg je unuka poznatog novinara, Jelena Stanišić, pronašla na društvenoj mreži Fejsbuk.

U obrazloženju, koje je pročitao Velimir Ćurguz Kazimir, navodi se da se žiri vodio samo jednim pitanjem - koji je novinar u toku 2009. godine napravio najuzbudljivije, istraživačko i otkrivačko delo, koje je izazvalo najsnažnije reakcije, pokrenulo javnu debatu i dovelo do najdirektnijih odgovora izvršne vlasti i pravosuđa.

"Insajder Brankice Stanković, posvećen onome što se dešava u srpskom sportu, posebno u fudbalu, bila je tema koja se uporno izbegavala", rekao je Kazimir.

Hrabrost koju je pokazala Brankica Stanković nesumnjivo je deo profesionalne etike, bez koje se ne mogu na profesionalan način otvarati ovakve teme, navodi se u obrazloženju.

Odbrana prava medija i novinara da otkrivaju sve vrste zloupotreba, kršenja ljudskih prava i zločina, neodvojivo je od same suštine demokratije i vladavine prava, ocenio je Kazimir.

Ovo je javna prozivka medija u Srbiji, ocenio je on, jer ne mogu samo jedna televizija i nekoliko štampanih medija da se bave istraživačkim novinarstvom.

Ukoliko se tako nastavi, upozorio je Kazimir, istraživačko novinarstvo će doživeti sudbinu putopisa, što se više putuje, sve se manje piše putopisa.

Brankica Stanković je rekla da ima veliku tremu, a sada i još veću obavezu da nastavi sa radom.

Ona je naglasila da nagrada "Jug Grizelj" pripada i novinarima, producentima "Insajdera", ali i urednicima RTV B92.

"Insajder se bavio raznim temama", podsetila je ona i ukazala na poražavajuću činjenica da je, posle serije o huliganima, novinarima koji rade ovu emisiju ugrožena bezbednost.

Stanković je najavila da će biti proširen tim koji radi ovu emisiju sa više novih autora, što će biti najbolji odgovor na pritiske i pretnje.

"Nagrade nas obavezuju da radimo mnogo više, a to je da Insajder ne bude uzuzetak, već da istraživačko novinarstvo, bez kompromisa, a u u interesu javnosti, postane pravilo novinarskog ponašanja u medijima u Srbiji", zaključila je Stanković.

Brankica Stanković je po drugi put dobitnik ove nagrade.

Pogledajte još